Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Globala koldioxidutsläppen stod still 2016

  Foto: Gerald Simmons

  För andra året i rad skedde ingen ökning av koldioxdutsläppen  –  samtidigt som utsläppstakten för andra växthusgaser ökar.
  Tekniskt sätt ökade de globala koldioxidutsläppen med 0,3 procent år 2016.  Men då ska man komma ihåg att 2016 var ett skottår och därmed 0,3 procent längre än ett vanligt år. Med detta inräknat stod de globala koldioxidutsläppen alltså stilla 2016.
  Att koldioxidutsläppen inte ökar kan ses som en liten trend i och med att de i stort sett stod still även 2015, detta visar ny statistik från den nederländska miljömyndigheten.
  Positivt är också att många av världens största utsläppare minskade sina koldioxidutsläpp under 2016. Exempelvis sjönk utsläppen med 6,4 procent i Storbritannien, 6,1 procent i Brasilien, och 0,7 procent i Kina. Ryssland och USA stod för minskningar med cirka två procent vardera.
  Bland de länder och regioner som ökade sina koldioxidutsläpp 2016 finns Indonesien (6,4 procent), Indien (4,7 procent) och EU (0,2 procent).  
  Däremot har utsläppen av andra växthusgaser som metan, lustgas och fluorerade gaser totalt ökat med cirka en procent under både 2015 och 2016. En del av den ökningen kan bero på väderfenomenet El Nino. Men dessa växthusgaser ökade även innan El Nino började 2015, visar den nya rapporten nederländska miljömyndigheten.
  För att vi ska kunna hålla oss under tvågradersgränsen behöver utsläppen minska med 40-70 procent till 2050 enligt FN:s klimatpanel. Troligen behöver även tekniker för att ta ned koldioxid från atmosfären användas.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………..
  FAKTARUTA: VAD ORSAKAR UTSLÄPP AV METAN, LUSTGAS OCH FLUORERADE GASER?
  De allra flesta vet att fossilindustrin är en stor orsak till koldioxidutsläpp. Men alla vet kanske inte lika mycket om vad som orsakar utsläpp av andra växthusgaser.
  Metanförutom att de orsakar koldioxidutsläpp så står fossilindustrin även för den största andelen av metanutsläppen, med en fjärdedel av de totala utsläppen. Tätt därefter kommer boskapshållning som orsakar 23 procent. Risodlingar står för cirka tio procent, och kvalar därmed också in på topplistan över metanutsläppare.
  Lustgas & fluorerade gaser: För lustgas (också kallat dikväveoxid) står jordbruket för 75 procent av utsläppen. När det gäller fluorerade gaser finns det många olika källor. Två av de vanligaste källorna är kylning och luftkonditionering.
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra