Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Green claims: Vem måste sluta med missvisande miljöinformation?

    Sveriges riksdag – snart omvirad av Rebellmammornas röda halsdukar! Foto: BillC/Wikipedia/CC3.0

    Konsumenter blir ofta lurade av missvisande miljöinformation från företag. Fenomenet kallas greenwashing och är ett väldokumenterat problem som nu EU hoppas stävja genom nya föreslagna direktivet Green claims. Men är det bara företagen som lurar oss med missvisande miljöinformation, eller finns det fler aktörer som missleder när det kommer till miljö?

    För att få bukt med omfattande greenwashing har EU föreslagit ett så kallat ”Green claims” direktiv som syftar till att motverka falska eller vilseledande miljöpåståenden. Som SMB tidigare rapporterat har greenwashing lett till en rad problem, bland annat misstro bland konsumenter och minskad vilja att konsumera miljövänliga produkter.

    Men är det verkligen bara företagen som vilseleder med tomma miljölöften? Till exempel har nog de flesta av oss läst om kommuner med ambitiösa klimatmål, men där det sedan visat sig att kommunerna i realiteten är långt från att uppnå målen. Vissa kommuner har inte ens en strategi för att uppnå klimatmålen. Som vanlig kommuninvånare kan detta onekligen ge en missvisande bild av kommunens klimatarbete, exempelvis minskat intresse att skapa en bra strategi för att uppnå ett klimatmål.

    Samtidigt, vilken är kommunernas förebild? Kanske regeringen. Så här står det på Regeringskansliets hemsida:

    Miljöpolitiken handlar om att skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp och farliga gifter med hänsyn till både människor, djur och natur. Den handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat. Många frågor är globala och därför sker en stor del av arbetet i samverkan med andra länder.

    Beskrivningen är tolkningsbar, men hur många tolkar nuvarande regerings faktiska miljöpolitik som att den syftar till att skapa ett samhälle fritt från utsläpp och farliga gifter? Ett samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat?

    Utan att göra en djuplodad analys tyder det senaste årets tidningsrubriker i stil med ”Kritiken mot regeringen: De har begått en klimatslakt”, ”Regeringen slaktar klimatpolitiken – och offrar företagen” och ”Naturvårdsverket: Långt kvar till Sverige når miljömålen” på att det syfte som anges med dagens miljöpolitik skiljer sig från den miljöpolitik som faktiskt bedrivs.

    Kommer Green claims att kunna vara ett verktyg för att stävja den här typen av missledande diskurs? Eller är det bara företag som ska sluta med missvisande miljökommunikation om direktivet införs?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.