Greenpeace: "Oljebolagen spionerar på våra anställda"

Greenpeace Nya Zeeland har tagit emot läckta dokument som visar att oljebolagen Statoil och Anadarko har anlitat privatdetektiver för att spionera på Greenpeace anställda och volontärer. Eventuellt har den nyzeeländska regeringen varit inblandad i spionaget, som enligt dokumenten pågått sedan åtminstone 2014. Efter att ha samlat bevis i några månader går Greenpeace nu till domstol.
Norska Statoil och amerikanska Anadarko Petroleum är två av de oljebolag som ska ha anlitat en detektivbyrå för att spionera på Greenpeace anställda, enligt dokument som läckts till Greenpeace Nya Zeeland. Både anställda och volontärer från Greenpeace har blivit förföljda och fotograferade på arbetet, på fritiden och till och med i sina hem, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.
Greenpeace misstänker att det handlar om nästintill daglig övervakning av dussintals Greenpeacemedarbetare, i vad som beskrivs som en omfattande spaningsoperation. Enligt dokumenten har spionaget pågått sedan åtminstone 2014.
Detektivbyrån ifråga, Thompson & Clark Investigations, har även tidigare anklagats för spionage mot ideella organisationer, bland annat mot en lokal miljöorganisation som motsatte sig kolproduktion och en djurrättskampanj.
Vi har folk på kontoret som är skrämda. Personalen känner sig nervösa på väg till jobbet och måste titta sig över axeln vart de än går. Det handlar om att folk blir förföljda på vägen hem alla dygnets timmar, dag som natt, av spioner som smyger omkring med kameror med teleobjektiv i mörka bilar, säger Dr Russel Norman, chef för Greenpeace Nya Zeeland, i ett pressmeddelande.
Sedan Greenpeace tog emot de chockerande dokumenten har de jobbat på att samla bevis i månader, och nu har de valt att gå till domstol för att försöka skydda integriteten hos sina anställda och volontärer.
Som om inte spionage från oljebolag skulle vara illa nog, så misstänks även den nyzeeländska regeringen vara inblandad.
Vi har en betydelsefull historia av protester i Nya Zeeland, vilken markeras bland annat av bombningen av Rainbow Warrior, som utfördes på uppdrag av den franska regeringen efter att de infiltrerat Greenpeace med spioner. På den tiden gjorde [den nyzeeländska] regeringen allt för att kämpa för rättvisa för oss. Nu verkar det som att det istället är de som hjälper spionerna, säger Russel Norman, Greenpeace Nya Zeeland.
Rainbow Warrior var Greenpeace första skepp, som bombades 1985 av fransk underrättelsetjänst. Båten låg i hamn i Auckland men var på väg ut för att protestera mot franska kärnvapenprovsprängningar i Stilla havet. Greenpeace fotograf dog vid bombningen.
Enligt The Guardian har Greenpeace och andra miljöorganisationer under lång tid varit föremål för spionage från både företag och regeringar världen över. 2010 begärde Sydkoreas säkerhetstjänst en konfidentiell utredning av Greenpeace Internationals dåvarande generalsekreterare, Kumi Naidoo. Begäran skickades till Sydafrikas säkerhetstjänst för att Sydkorea ville veta om Naidoo utgjorde ett potentiellt säkerhetshot mot G20-mötet som skulle hållas i Seoul. Naidoo själv beskriver det hela som skandalöst agerande från Sydkoreas sida.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till