Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greenpeace: ”Vi vill köpa Vattenfalls brunkol”

  Foto: Greenpeace

  Nu annonserar Greenpeace att de vill köpa Vattenfalls brunkol – för att låta det ligga. ”När den svenska regeringen inte tar sitt ansvar måste vi ta saken i egna händer”, skriver Em Petersson i ett blogginlägg.

  Petersson skriver:

  Sveriges regering har i Vattenfall en unik möjlighet att göra något bra och lämna en massa brunkol i marken. Bara i de nya gruvor som Vattenfall planerar finns brunkol motsvarande 1,2 miljarder ton koldioxid. I oktober förra året tog regeringen ett beslut att Vattenfall inte skulle öppna nya gruvor, men för att det ska ha någon verklig betydelse för klimatet krävs att Vattenfall fortsätter äga sin brunkolsverksamhet. Om regeringen nu låter någon annan gräva upp brunkolet har ingen klimatinsats gjorts!

  Därför ansöker Greenpeace Nordic om att få köpa brunkolet. Vår ambition är att köpa verksamheten för att så snabbt som möjligt stänga ner kolkraftverken och stoppa alla förberedelser för flera nya gruvor.

  Till Supermiljöbloggen säger Em Petersson att det är väldigt svårt att veta hur Vattenfall reagerar på detta, men att de inte tidigare har visat några tecken på att ha speciella krav på köparen. En annan sak är att summan för affären är oklar, då alla summor i media än så länge bara varit spekulationer.

  På frågan om de skulle jobba tillsammans med den tyska regeringen för att inte sätta landet i en konstig situation svarar Em:

  Vi skulle självklart dela med oss av vår kunskap till tyska myndigheter när det gäller omställningen från kol till förnybar energi. Vi ser att myndigheterna bör starta omedelbart med förberedelserna. Bland annat har vi tagit fram en plan för hur Vattenfall kan ställa om utan att äventyra jobben.

  Om det här blir allvar får vi vänta och se, men Greenpeace har i alla fall en allvarlig ton bakom erbjudandet.

  Vi kommer att diskutera uppköpet på allvar med Vattenfall. Vi har en bra kunskap om energimarknadens framtid och den klimatpolitiska utvecklingen, säger Greenpeace chef Annika Jacobson i ett pressmeddelande.

  Tidigare har Miljöpartiets Lise Nordin sagt att regeringen kan säga ja eller nej när Vattenfall presenterar en köpare. Nu kan miljöorganisationen ha gett dem en väg ut att säga ja till rätt köpare.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra