Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greenpeace vs norska staten – idag inleds rättegången om oljan i Arktis

  Foto: Andreas Rümpel

  Greenpeace och Natur og Ungdom har stämt norska staten för att de öppnat delar av Arktis för oljeborrning och därmed, anser miljöorganisationerna, bryter mot sin egen grundlag. Idag inleds rättegången som kan få historiska konsekvenser.
  Paragraf 112 i Norges grundlag säger att staten ska värna om naturen och miljön för framtida generationer. Denna paragraf anser Greenpeace och Natur og Ungdom att Norge bryter mot genom att öppna upp för fler nya oljefält, speciellt i ett så känsligt område som Arktis.

  Norge är schizofrent. Å ena sidan har vi en väldigt klimatmedveten befolkning och en väldigt levande klimatdiskussion, å andra sidan ökar faktiskt utsläppen, och vi fortsätter pumpa upp olja – vi letar till och med efter ny olja. Vi kräver inte att all utvinning ska stoppas omedelbart, men vi måste i alla fall sluta leta efter mer olja, säger Truls Gulowsen, chef för norska Greenpeace, till ETC.

  Nu tas frågan upp i tingsrätten. Förhandlingarna inleds idag men det lär ta år innan det slutgiltiga utslaget kommer, eftersom målet sannolikt kommer överklagas ända till högsta instans. Vad utslaget än blir lär det ge konsekvenser inte bara för Norge, utan även för liknande mål världen över – stämningen har redan fått mycket internationell uppmärksamhet.
  Oljeintäkterna har länge varit viktiga för Norge – förra året stod olja och gas för nästan hälften av landets export. Regeringens advokat Fredrik Sejersted säger att om regeringen förlorar målet kan det bli ett hårt slag mot Norges viktigaste industri, vilket kan påverka både skatteintäkter och jobbtillfällen. Men han tror på seger, och han är inte ensam.

  Norsk olje- och gasproduktion är inte i strid med grundlagen. Politiken är brett förankrad i stortinget, sa Tina Bru, regeringspartiet Høyres talesperson i oljepolitiska frågor, i ett pressmeddelande när stämningen av staten blev känd skriver Dagens Nyheter.

  Ingrid Skjoldvær, talesperson för Natur og Ungdom, är av en annan åsikt.

  Paragrafen säger tydligt att staten har ett ansvar för de som lever i dag och för framtida generationer. Att dela ut rekordmånga nya licenser för oljeborrning är motsatsen till att ta ansvar. Dessutom är Norge en av världens största exportörer av klimatgasutsläpp, att då öppna för mer oljeutvinning är att gå emot allt vi ålagt oss att göra, säger Ingrid Skjoldvær till ETC.

  Vi på SMB hoppas såklart på att rätten håller med Ingrid. Är du med oss? Då kan du skriva under den här namninsamlingen för att visa att du stödjer Greenpeace och Natur og Ungdom i deras kamp mot den arktiska oljeborrningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra