Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greenwashing och otydligt – investerares åsikt om företags hållbarhetsrapportering

  Årets investerarrapport från revisionsföretaget PwC visar att intresset för hållbarhet är fortsatt högt från finanshåll. Dessvärre uppfattar investerare företagens hållbarhetsrapporter som både svåra att förstå och anser att de innehåller greenwashing.

  Precis som SMB tidigare rapporterat kring, visar PwC:s rapport att investerare har ett högt intresse för företags hållbarhetsarbete. Dock visar den även att utvärderingen av företagens hållbarhetsarbete kan vara svårt, vilken främst verkar bero på greenwashing och läsbarhet.

  Oro för greenwashing urholkar förtroendet

  Hela 87 procent av de responderande investerarna anser att hållbarhetsrapporter i någon mån innehåller greenwashing. Dessutom svarar 32 procent att rapporterna innehåller mycket greenwashing. 11 procent svarar att de inte vet om rapporterna innehåller greenwashing och enbart 2 procent anser att rapporterna inte innehåller greenwashing.

  En slutsats som görs i rapporten är att investerarnas oro för greenwashing urholkar förtroendet för vad företag säger att de gör. Dessutom menar man att farhågorna kopplade till greenwashing gör det svårt för investere att fatta investeringsbeslut.

  Otydligt skrivna rapporter

  Bland svaren syns även en stor osäkerhet kopplad till otydligt skrivna hållbarhetsrapporter. Till exempel svarar en investerare att det är svårt att veta om företag bara nämner FN:s mål för hållbar utveckling, eller om de faktiskt arbetar för att bidra till dem.

  Frågan är om EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, som börjar gälla från 2023 kan bidra till förbättring. I och med det nya direktivet höjs kraven på hållbarhetsrapportering på flera sätt, exempelvis införs krav på dubbel väsentlighetsanalys och revision.

  Sen är det kanske något anmärkningsvärt att det är just finansbranschen som verkar gå i bräschen för ökat hållbarhetsarbete. När ska exempelvis politiken komma ikapp?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!