Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Grön Ungdom vill att Miljöpartiets GMO-politik blir mer forskningsbaserad

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Lindsay Eyink ( cc-by-2.0)

    Miljöpartiet föreslås förändra sin GMO-politik så att den blir mer forskningsbaserad. Men riksdagsledamot argumenterar emot. Partistyrelsen föreslår att Miljöpartiet tar ett samlat grepp för att utveckla GMO-politiken. Hittills har Miljöpartiet varit skeptiska mot GMO. 

    Miljöpartisten Leo Carlsson föreslår i en motion till Miljöpartiets kongress

    1. att MP öppnar upp för EU-finansierad forskning kring GMO,

    2. att MP inte medverkar till att ytterligare försvåra regelverket för GMO inom EU ochSverige,

    3. att MP antar en mer forskningsbaserad linje kring GMO.

    Miljöpartiets Ungdomsförbund Grön Ungdom har ställt sig bakom motionen, förutom förslag 2. I motionen argumenteras det för att genmodifiering är något som människan hållit på med länge

    Exempelvis lime, den lilla gröna citrusfrukten, är ett mänskligt påhitt när de bestämde sig för att korsa suckacitron med en annan citrusfrukt och på så sätt lyckades kombinera de bästa egenskaperna hos de båda. Detta kallas traditionellt för avling och är sättet vi har skaffat oss de 339 klassificerade sorternas hundar, eller förädlar äppelträd. Detta är den vanligaste och minst reglerade sortens GMO, som också påverkar flest antal gener och på mest okända sätt.

    I motionen argumenteras det för att GMO kan gynna världen fattiga och underlätta en anpassning till ett nytt klimat. Partistyrelsens föreslår som svar på motionen är att ”partistyrelsen tar ett samlat grepp för att utveckla MP:s GMO-politik med utgångspunkt i såväl våra värderingar som aktuell forskning.” Grön Ungdoms ena språkrörr Lorentz Tovatt till Supermiljöbloggen:

    Vi lever i en värld där befolkningen ökar snabbt och där resurserna blir allt knappare. I en sådan situation kan inte ett modernt parti helt utgå ifrån gamla dogmer, utan måste ta till sig forskning. GMO kan både vara positivt och negativt, det viktigaste är att vi ökar vår kunskap på området”

    En som inte är lika övertygad är riksdagsledamoten Carl Schlyter. På sin officiella facebook-sida skriver han att han föreslår att kongressen beslutar ”att mp konsekvent röstar nej till GMO-grödor som inte uppfyller EU-regelverkets krav på att vetenskapligt undersöka den specifika grödans effekter på miljön.” Schlyter menar att mp redan kräver att de vetenskapliga kraven ska följas.

    I många fall har EU:s livsmedelsmyndighet godkänt ansökningar trots att de inte till fullo uppfyller regelverkets krav på att grödor ska testas i en miljö som har likheter med den där den ska odlas, eller att effekter på icke-målorganismer ska undersökas, eller att man inte undersökt kumulativa och långsiktiga effekter på miljön.

    Miljöpartiet har hittills haft en rätt så skeptisk inställning till GMO. I partiprogrammet skriver de ”Användandet av genetiskt modifierade växtutsäden eller avelsdjur, GMO, för med sig nya typer av risker. All eventuell användning av GMO måste därför styras av försiktighetsprincipen.”

    Motionen och partistyrelsens förslag till svar finns att läsa på sidan 78 här.

     

     

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.