Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Grundaren av Gram: Återvinning ett av de stora hindren

  Foto: Rowan Drury

  I november förra året öppnades portarna till Sveriges första förpackningsfria butik – Gram i Malmö. Vi har mött grundaren Rowan Drury och snackat halloumi, hygien och ett svenskt återvinningsdilemma.
  Förpackningsfritt, eller zero waste, är ett koncept som vuxit sig starkare på senare tid. Men trots logiken i att dra ner på konsumtionen av engångsvaror och onödiga förpackningar växer sig skräpbergen allt större. Kan en förpackningsfri affär hjälpa till att lösa situationen?
  Vad tror du är det största hindret mot att göra zero waste-konceptet det nya svarta i Sverige?
     Folk älskar bekvämlighet och vi älskar att konsumera. Men jag tror också att återvinning är ett av de stora hindren i Sverige, hur märkligt det än låter. I och med att vi återvinner så mycket blir folk likgiltiga till det de konsumerar. Vi köper en vattenflaska till, för vi kan ändå panta den senare. Men flaskan kan inte återvinnas i oändlighet. Vi borde titta lite mer på de 5 R:en, säger Rowan och nickar mot en väggmålning inne i affären med texten ”refuse, reduce, reuse, recycle, rot”. Återvinning är långt ner i botten på den skalan.
  Har någonting varit oväntat enkelt med att starta butiken?
     Många frågar om det inte är svårt med hygien. Det finns regler gällande hygien och mat som jag var orolig över, men vi jobbar med varor med väldigt låg risk, alltså mycket torkade varor med lång hållbarhetstid. Jag är ju den första som gör det i Sverige, så Miljöförvaltningen sa: ”berätta för oss hur du gör så säger vi om det låter okej eller inte”. Så det var jag som fick staka ut vägen och det har faktiskt gått väldigt smidigt.
  Nu har du ju byggt upp ett riktigt brett utbud av produkter, men är det någon vara som är riktigt svår att hitta?
     Det finns fortfarande saker som tofu, yoghurt och växtbaserad mjölk som jag skulle vilja hitta till kylen. Men det handlar om att hitta en liten leverantör. Det skulle inte funka med Oatly till exempel för de skulle behöva skapa en lösning enbart för min affär och de är lite för stora för det. Jag har pratat med dem om det, men de skulle behöva skapa en särskild maskin, om man vill ha det på kran till exempel, som blandar mjölken eftersom havre annars sjunker till botten.
  Men du har ändå en hel del spännande saker i kylen där borta.
     Ja, några saker som har varit överraskningar, som kombuchan eller halloumin som vi har i en glasbehållare. De kom till mig och sa att de ville göra sina produkter för mitt koncept. Det är ett lokalt familjeföretag och de är relativt små, så de kommer hit och levererar och tar samtidigt med sig en av glasbehållarna. Vi har skapat ett bytessystem. Så det är roligt att jobba med små leverantörer för man kan skapa alldeles nya, speciella samarbeten.

  Det är lite läskigt först, men om man gör det med självsäkerhet och utstrålar “det här är helt normalt” brukar man få den reaktionen tillbaka.

  Har du någon favoritprodukt som känns lite extra bra här i butiken?
     Det måste vara en av produkterna från våra små leverantörer. Jag gillar halloumin därför att det även är en riktigt bra historia. Sättet vi säljer den på i lösvikt är det traditionella sättet i Palestina som familjen som tillverkar den också kommer ifrån. Det blir ingen förpackning för mig och ingen förpackning för kunden vilket är riktigt härligt.
  Gram kan man idag bara besöka när man är i Malmö, har du några tips till de som är sugna på att utforska ”zero waste” i andra delar av landet?
     Håll bara ögonen öppna! Det finns många asiatiska och utländska affärer där man kan handla baljväxter och ris i lösvikt. Sedan kan man gå till marknader med egna tygpåsar, handla löste istället för i påsar. Och känn dig inte dum när du använder dina egna påsar, det kommer att bli mer normalt. Det är lite läskigt först, men om man gör det med självsäkerhet och utstrålar “det här är helt normalt” brukar man få den reaktionen tillbaka.

  …i och med att vi återvinner så mycket blir folk likgiltiga när det gäller det de konsumerar. Vi tänker att det är okej för i Sverige återvinner vi alla våra sopor…

  Vad har varit det svåraste med att starta Gram?
     Att göra det helt själv, men det är också det bästa. Det är bra för jag får bestämma allt och jag behöver aldrig diskutera med någon hur loggan ska se ut till exempel, men samtidigt är det ibland svårt att behöva ta alla de besluten själv. och samtidigt kan jag inte ta ut någon vinst medan affären växer och jobbar därför som copywriter också.
  Jag tycker också att hela den här zero waste-grejen kan vara lite avskräckande för det känns som att man inte kommer att kunna ha någonting alls. Det är klart att det är jättesvårt att inte skapa något skräp, men jag tror att det är någonting vi kan sikta mot, en vision. Det handlar mer om att vara medveten om sin påverkan och dra ner på skräpet så mycket man kan.


  Om du är sugen på att hälsa på Rowan i hennes butik får du ta dig till Mäster Danielsgatan 3 i Malmö. Om du är nyfiken på ”zero waste” men befinner dig på annan ort kan du kolla in Grams hemsida.
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra