Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hälften av blommande växtarter riskerar att utrotas

  Foto Lars Schönberg från Pixabay Foto: Lars Schönberg från Pixabay

  Nära hälften av de kända blommande växtarterna hotas av utrotning till följd av klimatförändringar och minskad biologisk mångfald. För ännu oupptäckta arter är hotet ännu större – och även många svampar är i farozonen, visar en rapport publicerad av brittiska Royal Botanic Gardens Kew.

  Rapporten, ”State of the World’s Plants and Fungi”, betonar att kärlväxterna – det vill säga örter, buskar och träd samt svampar – är fundamentala i ekosystemen och förser mänskligheten med mat, medicin och kläder.

  Den förändring som sker genom fortsatt storskalig exploatering av markarealer och ett varmare klimat innebär ett stort hot om utplåning av tusentals arter, och därmed även ett farligt läge för människan.

  Forskarna har funnit ett samband mellan graden av hot mot olika arter och hur nyupptäckta de är. Ju senare de upptecknats som en ny känd art, desto mer utsatta var de. 77 procent av de arter som beskrevs år 2020 fann forskarna vara hotade att utrotas. De vill därför att alla nya arter som upptäcks ska rödlistas med automatik, till dess det kan bevisas att de inte är hotade.

  Utöver de 350 000 arter som är kända idag beräknas det finnas ytterligare 100 000 som inte är upptäckta ännu.

  När det gäller svampar bedöms det finnas långt fler arter, tio gånger så många, utöver de 250 000 som är beskrivna fram till nu. Forskarna pekar på att många oupptäckta arter kan visa sig göra nytta som bas för nya livsmedel, mediciner och även kemikalier. Men även svampar hotas av människans hårda exploatering av miljön och krympande naturliga ekosystem.

  Professor Alexandre Antonelli, som är professor på Göteborgs Universitet och forskningschef på Kungliga botaniska trädgården i London, framhåller att växter och svampar måste skyddas bättre.

  I en tid då svampar och växter hotas allt mer måste vi agera snabbare för att fylla kunskapsluckor och prioritera klokt för deras veravane. En rad verktyg och tillvägagångssätt, som studiet av arvsmassa och maskininlärning hjälper oss att skynda på det arbetet, säger han till nyhetssajten forskning.se.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.