Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hållbara investeringar populära – men oklart vad dessa innebär

  Enligt en ny rapport från PwC tar allt fler pensionsstiftelser hänsyn till hållbarhet vid sina investeringsbeslut. Dock visar samma rapport att det råder förvirring kring vad en hållbar investering egentligen är.  

  Hållbara investeringar har blivit allt populärare och har dessutom gett bäst avkastning de senaste åren. Hållbara investeringar kan därmed ses som en lönsam trend. 

  Därför är det rimligt att även pensionsstiftelserna intresserar sig för hållbara investeringar. Enligt den nya rapporten från PwC tar 85 procent av dem, i sina riktlinjer för placeringar, hänsyn till hållbarhet. Motsvarande siffra föregående år var 79 procent. 

  Osäkerhet bland företagen hur de ska arbeta med hållbarhet

  PwC kopplar det ökade intresset till EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), och att kraven på bland annat transparens ökar med det nya direktivet. 

  Men också till att företagen fortfarande är osäkra på hur de ska arbeta med hållbarhet. Anna Gustring Boman, pensionsspecialist hos PwC, beskriver situationen så här:

  Mot bakgrund av den här utvecklingen har det blivit än viktigare att titta på hur pensionsstiftelserna arbetar med dessa frågor. Även om utvecklingen går framåt är vår bild att pensionsstiftelserna fortfarande är osäkra på hur de ska arbeta med hållbarhet vid investeringar. Det handlar till exempel om när information kring placeringar är bristfällig, och om krav på att tillgångar placeras på ett aktsamt sätt.

  Otydlighet kring vad hållbara investeringar är

  PwC:s rapport visar även att det finns en osäkerhet kring vad hållbara investeringar är. Till exempel kan olika pensionsstiftelser beskriva dem på olika sätt. 

  I rapporten står även att 35 procent av stiftelserna som valt att beakta hållbarhet i sina investeringsbeslut inte redogör för konsekvenserna av en hållbar investering. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.