Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Favorit i repris: Hållbara fonder var vinnarna på börsen 2022. Dessa fonder ger bättre ekonomisk avkastning jämfört med traditionella fonder. Men vad är de bakomliggande orsakerna till att det är så här? SMB listar de huvudsakliga faktorerna.

  Hållbara fonder, även kända som ESG-fonder (miljö, sociala och governance-relaterade frågor), är investeringsfonder som fokuserar på att investera i bolag som har en positiv inverkan på miljö, samhälle och governance (hållbarhetsstyrning). 

  Den här typen av fonder har nu varit börsens vinnare i flera år, och nu visar en undersökning av Dagens industri att så även är fallet för 2022. Orsakerna är flera, men SMB har identifierat fyra huvudsakliga orsaker deras popularitet:

  Orsak 1. Världen behöver bli mer hållbar

  Den första, och mest uppenbara, orsaken är att världen står inför en rad olika hållbarhetsutmaningar, och att många därför är intresserade av att bidra till lösningarna genom hållbara produkter, tjänster och processer.

  Det är sedan i dessa hållbarhetsfokuserade bolag som fondbolagen gärna investerar i. Det ger högre intresse för bland annat hållbara fonder.

  • Orsak 2. Hög efterfrågan

  Den andra orsaken är att de hållbara fonderna sedan flera år ger bättre avkastning än de mer traditionella fonderna. Det gör att efterfrågan är hög och att det i sin tur bidrar till ett högre börsvärde. 

  • Orsak 3. Lägre risk

  En tredje orsak är att många investerare uppfattar investeringar i bolag med ett bra hållbarhetsarbete som mindre riskfyllt. En orsak till den lägre risken är att bolag med bra hållbarhetsarbete kan relateras till mer långsiktighet och har en lägre risk för förluster på grund av hållbarhetsrelaterade utmaningar. 

  Dessa bolag kan ha bättre förutsättningar för att exempelvis hantera utmaningar som klimatförändringar, knappa resurser, ohälsa och brott mot mänskligheten. Detta kan i sig leda till en bättre risk/avkastningsprofil jämfört med traditionella fonder.

  • Orsak 4. Starkare affärsmodell

  För det fjärde visar studier att många bolag som är väl positionerade för hållbarhet även har en starkare affärsmodell och en högre tillväxtpotential

  Hållbara fonder – ett bra val

  Sammantaget är hållbara fonder ett bra val för investerare som är angelägna om att göra en positiv inverkan på miljö och samhälle, samtidigt som de får en bra avkastning på sina investeringar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!