Hållbara kläder

På tio år har våra klädinköp ökat med nästan 40 procent, men vi lägger lika mycket pengar på kläderna nu som då. Idag köper vi 15 kilo textil per år och person. 4 kilo läggs i garderoben, 3 kilo lämnas till second hand och 8 kilo hamnar bland soporna.
Asfaltblomman informerar: Ekologiska kläder är ett begrepp som saknar precis definition, men i princip innebär det att man använder återvunna material eller obesprutade råvaror för att tillverka det tyg som plaggen består av. I begreppet ekologiska kläder inkluderar man ibland även själva tillverkningsprocessen som ofta är mycket miljöpåverkande. Till exempel är färgning en process där det är vanligt att giftiga kemikalier används. Kemikalier används också till blekning och sandblästring för att få tyget att se “slitet” ut.
Det är viktigt att inte köpa i onödan, men det finns lite mer hållbara alternativ för när du behöver något:
Sluta Släng – Textil from Gbg Stad, Kretslopp och vatten on Vimeo.
Resurser vid klädtillverkning från En värld utan sopor:
1. Råvaror: bomull, ull, skinn, polyester, nylon – kläder kan bestå av många olika råvaror, vanligtvis är de blandade. Odlade material kräver stora landområden, gödsel och vatten och animaliska material kräver foder, land, och vatten till djuren. Oljebaserade material förbrukar fossila råvaror.
2. Kemikalier: bekämpningsmedel, blekmedel och färg. Klädproduktion förbrukar en oproportionerligt stor andel av den totala användningen av jordbrukskemikalier och inte mindre än 25 % av den totala mängden insektsbekämpningsmedel.
3. Vatten: 7 000 liter, så mycket vatten går det åt att producera en t-shirt.
4. Olja: 1 kg olja krävs för att producera 1 kg bomull.
5. Växthusgaser: att producera ett kg textil (bomull, viskos eller polyester) ger utsläpp på motsvarande 15 kg växthusgaser. Användningsfasen med tvätt förbrukar energi och kemikalier (tvättmedel) och ger upphov växthusgaser. Slutligen ska klädavfallet transporteras till en förbränningsanläggning.
6. Rester i naturen: när kläder tvättas sköljs små partiklar bort med avloppsvatten. De kan passera reningsverket och hamna i havet. När Länsstyrelsen i Göteborg tog prover på havsvattnet fanns de stora mängder mikroskopiska partiklar från textil, såväl syntetiska som naturliga. Eftersom mikropartiklar kan binda miljögifter finns en oro över att de förgiftar fisk och andra djur i havet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.
OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.