Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Hållbara kläder

  Foto: RyanMcGuire

  På tio år har våra klädinköp ökat med nästan 40 procent, men vi lägger lika mycket pengar på kläderna nu som då. Idag köper vi 15 kilo textil per år och person. 4 kilo läggs i garderoben, 3 kilo lämnas till second hand och 8 kilo hamnar bland soporna.

  Asfaltblomman informerar: Ekologiska kläder är ett begrepp som saknar precis definition, men i princip innebär det att man använder återvunna material eller obesprutade råvaror för att tillverka det tyg som plaggen består av. I begreppet ekologiska kläder inkluderar man ibland även själva tillverkningsprocessen som ofta är mycket miljöpåverkande. Till exempel är färgning en process där det är vanligt att giftiga kemikalier används. Kemikalier används också till blekning och sandblästring för att få tyget att se ”slitet” ut.

  Det är viktigt att inte köpa i onödan, men det finns lite mer hållbara alternativ för när du behöver något:

  • Vintagekartan – här hittar du betygsatta second hand-butiker 
  • Hildur – Ekologisk webbutik
  • Lifethread – Barnkläder som är sydda av återbrukade textilier. 10 procent går till SOS Barnbyar.
  • Hampisfären -Ekologisk webbutik
  • Ekogarderoben – Ekologisk webbutik med kläder gjorda av hampa
  • LotusEco – Ekologisk webbutik och fysisk butik i Karlskrona
  • Stilmedveten –  Samlar tips, råd och information om hur en kan bli en mer hållbar modekonsument.
  • … och ännu mer kan du hitta på Klimatsmart och Ekokläder.


  Sluta Släng – Textil from Gbg Stad, Kretslopp och vatten on Vimeo.
  Resurser vid klädtillverkning från En värld utan sopor:
  1. Råvaror: bomull, ull, skinn, polyester, nylon – kläder kan bestå av många olika råvaror, vanligtvis är de blandade. Odlade material kräver stora landområden, gödsel och vatten och animaliska material kräver foder, land, och vatten till djuren. Oljebaserade material förbrukar fossila råvaror.
  2. Kemikalier: bekämpningsmedel, blekmedel och färg. Klädproduktion förbrukar en oproportionerligt stor andel av den totala användningen av jordbrukskemikalier och inte mindre än 25 % av den totala mängden insektsbekämpningsmedel.
  3. Vatten: 7 000 liter, så mycket vatten går det åt att producera en t-shirt.
  4. Olja: 1 kg olja krävs för att producera 1 kg bomull.
  5. Växthusgaser: att producera ett kg textil (bomull, viskos eller polyester) ger utsläpp på motsvarande 15 kg växthusgaser. Användningsfasen med tvätt förbrukar energi och kemikalier (tvättmedel) och ger upphov växthusgaser. Slutligen ska klädavfallet transporteras till en förbränningsanläggning.
  6. Rester i naturen: när kläder tvättas sköljs små partiklar bort med avloppsvatten. De kan passera reningsverket och hamna i havet. När Länsstyrelsen i Göteborg tog prover på havsvattnet fanns de stora mängder mikroskopiska partiklar från textil, såväl syntetiska som naturliga. Eftersom mikropartiklar kan binda miljögifter finns en oro över att de förgiftar fisk och andra djur i havet.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra