Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Halvering av norska vildlaxen sedan 80-talet

  Den allt mer spridda laxlusen och den odlade laxen misstänks ligga bakom den enorma minskningen av vildlaxbeståndet med hela 55 procent från 1980-talet. 

  Laxlusen är den vanligaste parasiten på lax – lusen är ett litet kräftdjur som lever på laxens hud i vattnet och skrapas bort innan laxen säljs. De norska odlade laxen har de senaste åren drabbats allt mer av laxlusen då lusen blivit resistent mot de medel som används för att stoppa den, vilket drabbat både den vilda laxen liksom miljön, skriver Aftonbladet.

  Det vilda beståndet påverkats negativt av laxodlingarna då fiskarna rymmer och sjukdomarna sprids till de vilda laxarna. Det ”Vetenskapliga rådet för laxförvaltning” menar att problemet kommer öka fortsätta att öka.

  Enligt Natursidan har Norges fiskeriminister Per Sandberg uttalat sig om att det inte är läge att utöka laxodlingarna förrän problemet med laxlössen är löst.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!