Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Här är Sveriges 10 största koldioxidutsläppare

  Foto: SSAB

  Koldioxidutsläppen från industrier i Sverige steg under 2018. Orsakerna är ökad användning av fossila bränslen för el och värme och ökad produktion av diesel, cement och plast.

  Stora utsläpp från enstaka industrier står för nära hälften av Sveriges totala koldioxidutsläpp och 37 procent av landets alla växthusgasutsläpp.

  Under 2018 ökade industriutsläppen med 445 000 ton, trots att Sverige förbundit sig till både Parisavtalet och vår egen klimatlag, rapporterar Sveriges Natur. Här är listan över de svenska värstingindustrierna:

  1. SSAB
   Ståltillverkare som står för nästan tolv procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Ökade inte sina utsläpp under 2018. Verksamma i Borlänge, Luleå och Oxelösund.
  2. Cementa
   Tillverkar cement. Ökade utsläppen med mer än 150 000 ton. Verksamhet på Gotland och Öland, samt i Skövde.
  3. Preem
   Oljeraffineringsföretag som ökade sina utsläpp under 2018. Har dessutom planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil så att det blir Sveriges största utsläppsindustri. Här kan du läsa mer om domstolsförhandingarna mot Preemraff.
  4. LKAB
   Utvinner järnmalm och minskade sina utsläpp under 2018. Verksamma i Kiruna, Malmberget och Svappavara.
  5. Borealis
   Kemikalieproduktion för plast, där en del av råvaran utgörs av kontroversiell fracking-gas från USA. Verksamma i Stenungsund.
  6. Nordkalk m.fl.
   Kalkindustri som står för 26 procent av kalkindustrins utsläpp. Ökade sina utsläpp under 2018. Har drivit en lång process mot miljörörelsen för att få bryta kalk i den skyddade Ojnareskogen på Gotland.
  7. ST1 (tidigare Shell)
   Oljeraffinaderi i Göteborg som även arbetar med biodrivmedel. Sveriges Natur har dock avslöjat att företaget planerar att använda colombiansk palmolja. Ökade sina utsläpp under 2018.
  8. Värtaverket
   Värme- och kraftverk i Stockholm som drivs av kol. Ja, ni läste rätt. Vi har ett kolkraftverk i Sverige. Har sagt att de ska sluta elda kol 2022, men 2018 ökade istället utsläppen.
  9. Vattenfall Uppsala
   Värmeverk som ökade sina utsläpp under fjolåret. Koldioxiden har bland annat kommit från eldning av torv, vilket man slutade med 2018. Fortfarande eldar man importerat avfall där plast ger utsläpp.
  10. Boliden Rönnskärsverken
   Smältverk för metaller och metallåtervinning. Minskade sina utsläpp 2018. Verksamma i Skellefteå.

  Globalt sett finns ett helt gäng svenska börsbolag som också släpper ut hiskeliga mängder. Jättarna H&M, Ericsson och Electrolux släpper tillsammans ut 108 miljoner ton växthusgaser, rapporterar Dagens industri. Det är mer än Sveriges totala konsumtionsbaserade utsläpp.


  SMB rapporterar om miljö och klimat. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra