Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  2015 stämde 21 ungdomar tillsammans med en känd klimatforskare amerikanska staten för att de inte gör tillräckligt för att förhindra klimatförändringarna. Häromdagen fick de äntligen beskedet att rättegången kommer att bli av.

  Den viktigaste rättsprocessen på hela planeten just nu, har fallet kallats av Bill McKibben och Naomi Klein. Ungdomarna, som är mellan 9 och 20 år gamla, har stämt den amerikanska staten eftersom de anser att staten kränker deras konstitutionella rätt till liv, frihet och egendom, och även deras rätt till livsviktiga allmänna resurser, exempelvis vatten. Enligt stämningen har regeringen vetat om i över femtio år hur farlig användningen av fossila bränslen är, men trots det hållit fast vid fossil energi.

  Nu blir det alltså upp till en domstol att avgöra om USA:s regering bryter mot sin konstitution genom att inte göra tillräckligt åt klimatförändringarna.

  Min generation skriver om historien. Vi gör det som så många sa att vi inte skulle klara av: hålla våra ledare ansvariga för deras katastrofala och farliga handlingar. Jag och mina medkärande kräver rättvisa för vår generation och rättvisa för alla framtida generationer. Det här kommer bli vårt livs rättegång, säger 16-åriga Xiuhtezcatl Martinez, en av målsägandena, efter beslutet.

  Enligt klimatforskaren Dr James Hansen, som tillsammans med ungdomarna står bakom målet, är det här ett kritiskt steg för att lösa klimatförändringarna. Ungdomarna backas också upp av de två organisationerna Our Children’s Trust och Earth Guardians. Här kan du läsa hela deras pressmeddelande (pdf).

  Nationella domstolar har alltför ofta varit försiktiga och för hänsynsfulla när det gäller miljömål, och världen har lidit av det, säger domare Ann Aiken som var den som beslutade att målet ska prövas i rätten.

  Helst vill gruppen att fallet ska avgöras innan Donald Trump tar över som president 20 januari 2017. Enligt Julia Olson, juridisk rådgivare på Our Children’s Trust, har Obama fortfarande lite tid på sig att se till att bli ihågkommen för sitt klimatarbete genom att skydda unga amerikaners rättigheter. Annars kommer de flytta över stämningen mot Trump och hans administration istället.

  [] vi är redo att ta fallet till domstol mot Trump med flera. Och i domstolen kommer inte en Trump-administration kunna hålla fast vid klimatförnekelse, säger Julia Olson till CNN.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.