Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hjärtat inspirerar till bättre vågkraftsteknik

  Ny teknik för vågkraft gör kraftverken effektivare, lättare och billigare att producera. Tekniken är framtagen av forskare på KTH som inspirerats av hjärtat.

  Vågkraft har inte utvecklats till den stora kraftkälla som förutspåtts, och få länder har ännu vågat satsa storskaligt på tekniken. Några av problemen är att kraftverken varit dyra och stora i förhållande till hur mycket energi de kunnat generera. Nu har däremot forskare från KTH och företaget Corpower Oceans tagit fram en ny teknik som kanske kan göra vågkraften till den stora energikälla den har potential att bli.

  Den nya tekniken har nyligen belönats med pris från Massachusetts Institute of Technology (MIT) och har lyckats skära ned produktionskostnaderna med en tredjedel. Utvecklarna har inspirerats av hjärtläkaren Stig Lundbäcks forskning kring hjärtats funktioner på 1980-talet. Patrik Möller, VD på Corpower Oceans, säger till KTH:

  Vågkraftverket, som består av en boj som absorberar energi från vågorna och en unik drivlina som omvandlar bojens rörelse till el, är relativt kompakt och lätt samt kan tillverkas till låg kostnad. En boj med 8 meter i diameter kan producera 250-300 kilowatt i en typisk Atlantmiljö.

  Vågkraftverket har prövats i Portugal och Frankrike under 2013 och 2014 och ska nu prövas i större skala.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!