Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Högt pris på plastbärkassar = minskad förbrukning = bättre miljö och effektivare resursanvändning

  Foto: Anders Hellberg

  Plastbärkassar borde få ett lägstapris på fem kronor. Det föreslår Naturvårdsverket, som är regeringens expertmyndighet på miljöområdet. 

  Många av alla de plastbärkassar som används i Sverige hamnar i naturen. Det skapar stora problem, inte minst eftersom en stor del av påsarna i slutändan hamnar i hav och sjöar. Naturvårdsverket skriver i en ny rapport, Minskad förbrukning av plastbärkassar (pdf):

  Ett problem med marin nedskräpning av plast är att fåglar, fiskar och marina däggdjur riskerar att äta eller trassla in sig i plasten med svält eller kvävning som följd. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. På senare år har också problemet med små plastbitar, så kallade mikroplaster, som sprids till haven och kan tas upp av olika organismer med negativ påverkan på organismer och ekosystem som följd fått allt större uppmärksamhet.

  Varje svensk (9 858 794 stycken enligt SCB den 31 januari 2016) använder minst 80 tunna plastbärkassar per person och år, det vill säga sådana kassar som exempelvis används inom dagligvaruhandeln. Naturvårdsverket som fått i uppdrag från regeringen att lämna förslag på hur en högsta genomsnittlig förbrukning på 40 tunna plastbärkassar per person och år kan nås senast 2025, skriver i rapporten som publicerades i dag:

  För att nå målet krävs en beteendeförändring som innebär att användare av plastbärkassar i större utsträckning återanvänder bärkassar och tar med egna bärkassar när inköp ska göras. För att undvika att en minskad förbrukning av tunna plastbärkassar endast ersätts av ökad förbrukning av tjockare plastbärkassar, med ökad resursförbrukning som följd, föreslår Naturvårdsverket att även tjockare plastbärkassar inkluderas i det förslag som tas fram.

  Förslaget från Naturvårdsverket, som nu ska gå ut på remiss, innebär att krav ställs på de producenter som tillhandahåller plastbärkassar till konsumenter, om att ta ut ett lägsta pris om fem kronor per plastbärkasse. Delar av intäkterna bör dessutom användas för informationsinsatser.

  – Naturvårdsverket bedömer att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs för att minska förbrukningen och öka återanvändningen, säger Sandra Backlund, samhällsekonom på myndigheten, i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra