Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ikea lovar köpa schystare palmolja

  Foto: Greenpeace

  Ny policy ska utesluta oseriösa aktörer i leverantörsledet.
  Ikea förändrar nu sin policy för palmolja, rapporterar Dagens Nyheter. Varje år använder bolaget omkring 44 000 ton palmolja och företagets nya policy är tänkt att garantera att all palmolja från regnskogs- och torvmarksområden ska bort från produktionsleden senast 2017.
  – Vi använder relativt lite palmolja men har ändå ett ansvar att göra vår del i detta, säger Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef på Ikea, till Dagens Nyheter.
  Från Greenpeace välkomnar man beskedet.
  – Ikeas beslut om att städa upp i produktionsledet när det gäller produkter som innehåller palmolja är en viktig seger för regnskogen och den biologiska mångfalden, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.
  Palmolja används till många olika produkter. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att drivmedelsbolaget St1 på sina stationer i Sverige säljer diesel som innehåller palmolja, något som den före detta energiministern i Sverige kommenterade så här till bloggen:

  – Biodiesel baserad på palmolja är ofta, i flera avseenden, sämre än andra biodrivmedel. De sämsta varianterna uppfyller inte dagens hållbarhetskriterier och ska därför inte kunna säljas i Sverige. Utöver att som medborgare ställa krav på oss politiker är det som konsument också viktigt att ställa krav på drivmedelsföretagens agerande och på innehållet i pumparna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.