Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Indonesien: Dammbygge hotar världsunik regnskog

  Foto: Pixabay.com

  Ett planerat dammbygge kan få svåra konsekvenser för den kringliggande regnskogen, varnar lokala miljöorganisationer. Regionen är den sista på planeten där tigrar, noshörningar, orangutanger och elefanter lever inom samma ekosystem.

  Leuser-ekosystemet är beläget på Sumatra i nordvästra Indonesien och är känt för sin höga grad av biologisk mångfald och intakt regnskog. Regionen är en av endast två där orangutanger förekommer och de lever dessutom där sida vid sida med tigrar, noshörningar och elefanter – samtliga av utrotningshotade arter. Leuser är det sista ekosystemet på planeten där dessa arter existerar tillsammans, och det är därför otroligt viktigt att det bevaras.
  Den nya damm som planeras i regionen väntas få stora konsekvenser för regnskogen. Enligt byggföretaget väntas uppemot 40 kvadratkilometer mark kommer läggas under vatten. Motståndare till dammen har dock pekat på att byggföretagets siffror inte stämmer och att andelen land som påverkas är mycket större än så: Enligt dem kommer dammen påverka över 300 kvadratkilometer regnskog, eftersom dammen för med sig kringliggande infrastruktur i form av vägar, hus och kraftledningar som kommer skära tvärs igenom regnskogen. Av dessa 300 kvadratmeter regnskog är två tredjedelar fortfarande helt orörda av människor.
  Leuser beskrivs av forskare som en av de viktigaste och mest artrika skogarna i Sydostasien och dammen förutspås få allvarliga konsekvenser för djur- och växtliv. Dess stora förmåga att binda kolpartiklar innebär att det också har en viktig funktion i planetens klimatcykler. Utbyggande av vägnätverk i regnskogar får dessutom flera indirekta konsekvenser eftersom de kan exponera ljuskänsliga arter, öppna upp för invasiva arter och underlätta för illegal skogsskövling. Likt regnskogarna på Borneo hotas Leuser tyvärr inte bara av dammbyggen utan även av skogsskövling för att göra plats för palmoljeodlingar.
  Flera osäkerheter kvarstår kring den planerade dammen och vidden av miljökonsekvenserna verkar inte vara fullt utredda av företaget. Regionen är i riskzonen för både jordbävningar och översvämningar och en damm skulle få fruktansvärda effekter om något sådant skulle inträffa. De höjda vattennivåerna som dammen genererar riskerar att dessutom erodera den kringliggande känsliga marken och generera så kallade ”landslides”. Förutom regnskogen kan dammen därmed också utgöra ett hot mot de miljoner människor som är beroende av de ekosystemtjänster som Leuser förser dem med.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra