Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Inget stöd för grön tillväxt

  Foto: Pexels

  Politikernas favoritönskemål har länge varit att kunna frikoppla den ekonomiska tillväxten från klimatpåverkan och naturresurser. Flera nya studier visar nu att det inte finns stöd för att det skulle fungera.  

  Välkände klimatprofessorn Johan Rockström uppmärksammades för några veckor sedan för att ha svängt i frågan om grön tillväxt. Orsaken bakom Rockströms nya hållning är ett antal nya forskningsrön.

  Forskare har undersökt om det finns vetenskaplig grund för att absolut frikoppling kan ske i global skala. Resultatet visar att det saknas empiriskt stöd för den gröna tillväxten, rapporterar SVT.

  Författarna av studien konstaterar att det även under goda politiska förhållanden är mycket osannolikt att absolut frikoppling från koldioxidutsläpp kommer kunna ske i tillräcklig hastighet för att klara tvågradersgränsen. Liknande slutsatser dras även i en rapport av European Environmental Bureau.

  Med grön tillväxt brukar menas ekonomisk tillväxt som absolut frikopplas från ökad klimatpåverkan och ökade uttag av naturkapital. Idag är grön tillväxt den övergripande strategin för de flesta politiska institutioner, däribland FN och Världsbanken.

  För att klara av klimatkrisen måste makthavarna släppa idén om tillväxt, menar forskarna.

  Energi- och resursanvändningen måste minska dramatiskt. Vi måste omorganisera våra ekonomier och samhällen om de ska vara hållbara, medan BNP sjunker eller bromsar in helt, säger en av studiens författare, professor Giorgos Kallis vid Barcelonas universitet till SVT.


  SMB stöttar klimatkampen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.