(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Inget stöd för grön tillväxt

Foto: Pexels

Politikernas favoritönskemål har länge varit att kunna frikoppla den ekonomiska tillväxten från klimatpåverkan och naturresurser. Flera nya studier visar nu att det inte finns stöd för att det skulle fungera.  

Välkände klimatprofessorn Johan Rockström uppmärksammades för några veckor sedan för att ha svängt i frågan om grön tillväxt. Orsaken bakom Rockströms nya hållning är ett antal nya forskningsrön.

Forskare har undersökt om det finns vetenskaplig grund för att absolut frikoppling kan ske i global skala. Resultatet visar att det saknas empiriskt stöd för den gröna tillväxten, rapporterar SVT.

Författarna av studien konstaterar att det även under goda politiska förhållanden är mycket osannolikt att absolut frikoppling från koldioxidutsläpp kommer kunna ske i tillräcklig hastighet för att klara tvågradersgränsen. Liknande slutsatser dras även i en rapport av European Environmental Bureau.

Med grön tillväxt brukar menas ekonomisk tillväxt som absolut frikopplas från ökad klimatpåverkan och ökade uttag av naturkapital. Idag är grön tillväxt den övergripande strategin för de flesta politiska institutioner, däribland FN och Världsbanken.

För att klara av klimatkrisen måste makthavarna släppa idén om tillväxt, menar forskarna.

Energi- och resursanvändningen måste minska dramatiskt. Vi måste omorganisera våra ekonomier och samhällen om de ska vara hållbara, medan BNP sjunker eller bromsar in helt, säger en av studiens författare, professor Giorgos Kallis vid Barcelonas universitet till SVT.


SMB stöttar klimatkampen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.