Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Inget stopp för Vattenfalls kolgruvor

  Foto: Greenpeace

  I valrörelsen har Vattenfalls planerade kolgruvor i Tyskland varit den kanske mest diskuterade klimatfrågan. Miljöpartiet var den tydligaste rösten för att stoppa Vattenfalls planer på kolgruvor, men Socialdemokraterna talade också om att stänga ned kolgruvorna. Idag kom beskedet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet gällande Vattenfalls brunkol och resultatet är nedslående.
  Överenskommelsen är nu att stärka regeringens styrning och att de ”ska styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt tillåtit”. Den expansion som här menas är de nya kolgruvor i Tyskland som Vattenfall planerar att starta.
  Dock är ingenting klart ännu då Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill vänta tills man har mer information om ”gjorda och pågående investeringar”. Det är en vänta-och se taktik som riskerar att begrava frågan i utredningar, vilket vore förödande med tanke på brunkolets stora klimatpåverkan.
  Den sjätte september sa Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet som pekats ut som blivande miljöminister, på en presskonferens att Miljöpartiets första åtgärd i regeringsställning skulle bli att stoppa Vattenfalls planer på nya kolgruvor. Även Stefan Löfvén, partiledare för Socialdemokraterna, sa till SvD att man skulle ha en hård linje i miljöfrågorna. Till SVT idag svarar Romson om varför de inte stänger ned gruvorna helt.

  – Det handlar ju om att skärpa styrningen av Vattenfall så att man bryter mot den trenden där Vattenfall har expanderat stort vad gäller kolkraft i Tyskland.

  Anledningen till denna försiktiga utväg skulle kunna vara det ekonomiska perspektivet, för det handlar om miljarder att inte tillåta Vattenfall starta gruvorna och att stoppa planerna menade allianspartierna var kapitalförstörning. Dock har Greenpeace kallat öppnandet av kolgruvorna för ”Sveriges sämsta idé” och menar att gruvorna skulle släppa ut 1,2 miljarder ton koldioxid, vilket är ungefär 24 gånger Sveriges årliga utsläpp.
  Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet blir ännu svagare med tanke på att Miljöpartiet fyra dagar innan valet KU-anmälde dåvarande regerings hantering av Vattenfall som ett brott mot EU:s klimatmål. Miljöpartiet menade då att kolgruvorna stred mot ägardirektiven som säger att Vattenfall ska vara ett bolag som ”leder utvecklingen i omställningen till en ekologiskt hållbar energiförsörjning”.
  Att Miljöpartiet lovade väljarna att det första man skulle göra i regeringsställning var att stänga ned kolgruvorna, att sedan KU-anmäla sittande regering för Vattenfalls planer och att göra frågan till valrörelsens största miljöfråga, kan rimligen inte resultera i att bara stärka styrningen från regeringen. Miljöpartiet kan knappast vara nöjda med överenskommelsen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra