Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Intervju

  Cykelfrämjandet: ”10% av infrastrukturbudgeten ska gå till cykling”

  SMB har frågat forskare, näringslivsprofiler, opinionsbildare och civilsamhällesorganisationer vad de önskar sig från svensk miljöpolitik efter valet. Idag: Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet.

  Vilka är dina tre önskemål för miljöpolitiken nästa mandatperiod? 
  • Idag går mindre än 1 procent av infrastrukturbudgeten till cykling – trots att 11 procent av svenskarna cyklar varje dag. Med tanke på de samhällsekonomiska vinster som ökad cykling ger tycker vi att 10 procent av resurserna är mer rimligt. När man ändå är igång kan man följa Irlands exempel och viga ytterligare 10 procent till gångtrafik.
  • I våras föreslog VTI att andelen cykelresor ska fördubblas till 2035 med delmålet att öka barns cykelresor. Vi vill nu att målen antas och att VTI ges i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur de ska nås. Vi ser det som särskilt angeläget att möjliggöra för fler barn att cykla.
  • Vi behöver röra oss mer, minska klimatpåverkan och främja ett hållbart friluftsliv i hela landet. Vi vill se ett nationellt öronmärkt investeringsstöd till regionala och nationella cykelturistleder – så att fler kan upptäcka Sverige på ett hållbart och hälsosamt sätt.

  Per Hasselberg
  Ordförande för Cykelfrämjandet


  I serien Miljörösten frågar SMB forskare, näringslivsprofiler, opinionsbildare och civilsamhällesorganisationer vad de önskar sig från svensk politik efter valet. Läs tidigare röster:

  Göran Finnveden: ”Skärp kemikaliepolitiken”
  Hagainitiativet: ”Urholka inte utsläppens prissättning”
  Cogito: ”Sätt klimatmål för 2023”
  WWF: ”Inför en utsläppsbudget”
  Henrik Svedäng: ”Bind samman ekosystem med klimat”
  Parul Sharma: ”Vi behöver bli fossilfria”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.