Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Jorden väntas passera avgörande tvågradersgränsen

  Foto: Brocken Inaglory

  Inför klimatmötet i Paris har 147 nationer utlovat att reducera sina koldioxidutsläpp. Men även om samtliga löften hålls räcker det inte till för att stoppa jordens temperatur från att gå över det avgörande tvågradersmålet, varnar professor Chris Field på Stanfords Universitet. 

  Tvågradersmålet, som världens länder endades om under klimatförhandlingarna år 2010 i Cancún, syftar till att begränsa den globala medeltemperaturökningen till lägre än två grader jämfört med den förindustriella nivån under 1800-talet.

  En höjning av två grader anses vara den högsta höjningen jorden kan klara av utan att riskera katastrofala förändringar vad gäller bland annat matproduktion, havsnivåer, fiske och vattenreserver. Att helt stoppa den globala uppvärmingen bedöms inte längre som realistiskt.

  Om tvågradersmålet är tillräckligt har diskuterats, och nu i somras kom en ny rapport som visar att två graders uppvärmning kan innebära sex meters vattenhöjning. Forskaren och journalisten Benjamin Strauss från Climate Central menar att två graders höjning skulle innebära en värld som vi inte känner igen.

  Bland annat skulle inte jordens korallrev och glaciärer klara av en höjning på två grader – därav den förväntade markanta havsnivåhöjningen.

  Vi har haft en global temperaturhöjning av nästan en grad sedan den industriella revolutionen och vi har redan sett utbredda effekter av detta som haft verkliga konsekvenser för människor. Vi bör därför sträva efter en gräns så långt under två grader som möjligt. Det skulle emellertid kräva en ambitionsnivå som vi ännu inte sett, säger Field till The Guardian.

  Idag ligger världens årliga koldioxidutsläpp på runt 50 miljarder ton, och även om väldens länder håller sina löften om att reducera utsläppen väntas utsläppen ändå att öka de närmsta femton åren till runt 55-60 miljarder ton per år.

  För att ha en 50/50 chans att hålla temperaturökningen under två grader menar forskare att världens länder måste begränsa utsläppen till 36 miljarder ton per år. De mål som satts upp av världens länder inför Paris kommer med andra ord inte vara i närheten för att hamna under en temperaturhöjning på två grader.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra