Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Kanadas CO2-skatt ska delas ut till befolkningen

  Foto: Senior Airman Joshua R. M. Dewberry

  Kanadas regering kommer införa en koldioxidskatt vars intäkter ska delas ut tillbaka till medborgarna. Kanske kan denna modell bli mer populär än Frankrikes höjda fossilskatter, som står i centrum för de pågående franska protesterna. 
  Premiärminister Justin Trudeau har lovat att göra Kanada till föregångare i klimatomställning, samtidigt som han har kritiserats hårt för att godkänna massiv oljeexport till USA.
  Kanada lovade under förhandlingarna inför Parisavtalet att minska sina koldioxidutsläpp med 30 procent från 2005 till 2030. Man lät därefter varje provins komma på egna lösningar för att sätta ett pris på koldioxidutsläpp. Flera provinser har redan koldioxidbeskattning, och den ska nu anpassas till den nya standarden. De provinser som inte har detta kommer behöva införa den nya modellen.
  Nivån på den nya skatten börjar lågt 2019 och höjs sedan i flera steg. Priset på gas beräknas stiga med 75 procent till 2022, priset på kol beräknas fördubblas, medan bensinpriset bara väntas öka med 10 procent. En central del av skattemodellen är dock att den statliga koldioxidskatten går tillbaka till provinserna som sedan delar ut intäkterna direkt till alla invånare.
  Tanken är att skatterna ska avveckla den fossila energiförsörjningen och stimulera utbyggnad av förnyelsebar energi, men utan att skada hushållens ekonomi. Kanadas regering menar att de flesta kommer få mer tillbaka än vad de ökade energikostnaderna kommer kosta dem.
  Den nya skattemodellen är alltså riktad mot energisektorn, men också mot fordonsbränslen. Energisektorn i Kanada består till största del av vattenkraft och kärnkraft, men har alltjämt 20-25 procent fossil energi (och exporterar olja och gas). Kanadas största inhemska utsläpp kommer dock från industrin (70 procent), men industrins utsläpp kommer istället regleras under ett utsläppsrättssystem liknande det som finns i EU.
  Kanadas nya skattemodell kan ses i ljuset av de kraftiga protesterna mot Macrons höjda fossilbränslepriser i Frankrike. Trudeaus regering verkar försöka få sina ekonomiska styrmedel att gå hem hos väljarna genom att undvika plötsliga förändringar i folks ekonomiska vardag. Gällande protesterna mot Macron har media fokuserat mycket på bränslepriser, men protesterna är grundade i en stor frustration över försämrade ekonomiska levnadsförhållanden, särskilt på landsbygden. Det betyder alltså inte att klimatstyrmedel automatiskt leder till protester, utan att många fransmän upplevde skatterna som spiken i kistan för deras förtroende till presidenten.
  Det återstår att se om Kanadas metod går hem bättre hos folket, hur stor effekt på utsläppen den kommer ha och ifall fler länder kommer följa Kanadas exempel. Tydligt är i alla fall att en omställning bort från fossilt behöver designas så att den upplevs som rättvis. Kanske kan vi lära något från Kanada på denna punkt.


  SMB pushar för kraftiga och hållbara miljöstyrmedel. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra