Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnavfall ger oss perspektiv på evigheten

  RECENSION. Kärnavfallet som världens kärnkraft avger tvingar på oss frågor om ansvar och omsorg för kommande generationer. En ny essäbok väcker tanken att vi kanske behöver en ny omsorgsteknik, för att kunna ta hand om de radioaktiva sopor vi lämnar efter oss.

  I den finska dokumentären Into Eternity får vi följa arbetet bakom slutförvaringen av kärnbränslet från Finlands kärnkraft i slutförvaret Onkalo, långt upp I norra Finland på Olkiluoto. Här ska det livsfarliga kärnbränslet förvaras i 100 000 år. Med Kraftwerks ikoniska låt Radioactivity I bakgrunden får vi höra om forskare och politiker som försöker hindra framtidens finländare att ta sig in I de radioaktiva grottorna om 100 00 år och om byggnadsingenjörer vars enda referensram är det antika egyptens pyramider i tidsperspektiv. Kort och gott är det en film som handlar om hur man planerar och bygger för evigheten.

  Axel Anderssons nya essäsamling Absolut farmakon: Kärnavfall och evighet som tanke och konst är på liknande sätt ett försök att förstå det långa perspektiv som omhändertagandet av kärnavfall innebär. Genom att använda den franska filosofen Jacque Derridas begrepp Farmakon, ett begrepp som betyder när något är både skadligt och läkande, så försöker Andersson via filosofi och konst förstå hur människan som art kan ta hand om och i slutändan känna omsorg över kärnbränslet.

  Både utifrån en ansvarskänsla, det är vi människor som skapat (sop)avfallet, men även utifrån en känsla av nödvändighet. Kärnbränslet kommer finnas där, det går nämligen inte att fly ifrån. Det måste hanteras, frågan är snarare om var och hur.

  Essäsamlingen präglas av två svagheter, varav den ena är ärvd från själva essäformen, och den andra från det faktum att Axel Andersson är en mångkonstnär som inte publicerat så mycket om miljö tidigare. Essä som genre inom skrivande är naturligt flytande, författaren rör sig snabbt från vid första anblicken löst anknytna exempel och drar sedan trådar mellan dem och gör några slutsatser.

  Det är alltså en genre som drar sig för att komma med stora slutsatser och förslag på lösningar, då det mest handlar om att pröva tankar. På grund av detta känns Absolut Farmakon i stunder bara som en rad lösa exempel, utan en riktig röd tråd. När man minst anar att Andersson ska avsluta en lång redogörelse med en egen reflektion, så hoppar han vidare till nästa belysande exempel.

  Den andra svagheten är besläktad med den första. En av slutsatserna som ändå dras I boken är att vi behöver en ny omsorgsetik, som kan lära människan via konsten att ta hand om vårt kärnavfall och om vår planet. Som exempel på detta så tar Andersson upp den ursprungsförfattaren till omsorgsetiken Carol Gilligan samt ett antal gestaltningskonstnärer som använder omvårdnad, omsorg och städning som teman i sin konst.

  Frågan jag ställer mig själv när jag läser detta är: var är miljöetikerna? Var är de amerikanska urinvånarnas filosofier om Moder Jord och vårdandet av planeten. Var är den största och första miljöfilosofen I modern tid, Arne Naess, som talar om vikten av samlevnad med jorden? Varför uppfinna hjulet igen, när det redan uppfunnits av andra.

  Trots sina brister är Axel Anderssons nya essäsamling en vacker och tankeväckande bok om människans förhållande till kärnavfallet vi lämnar bakom oss och under oss. Den får oss att fundera över frågor som kräver svar, även om de inte alltit är bekväma. Kärnavfallet är här för att stanna, vare sig vi vill det. Om de ska begravas utanför Forsmark eller i norra Finland, det är upp till oss att bestämma.

  Absolut farmakon: kärnavfall och evighet som tanke och konst

  Axel Andersson, Ariel Litterär Kritik, 2019


  SMB bevakar den svenska miljölitteraturen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.