Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kinas koldioxidutsläpp ökar i snabb takt

  Foto: Yung-pin Pao från Pixabay

  Kina tillkännagav i höstas att de skulle arbeta mot en minskning av sina klimatpåverkande utsläpp samt att till 2060 bli helt klimatneutrala. Nu ökar istället Kinas koldioxidutsläpp och det i en takt som till och med förvånar experterna, rapporterar Sveriges Radio

  SMB har tidigare både rapporterat om Kinas mål att på sikt bli klimatneutrala och att Kina har en lång väg dit då hälften av världens nuvarande kolkraft finns i Kina och att den bara fortsätter att öka.

  Att utsläppen av koldioxid skulle öka var visserligen väntat när Kina öppnar upp igen efter en längre tid av hårdare restriktioner i samband med pandemin. Det som förvånar experterna är dock de höga utsläppsnivåerna.

  En trolig orsak bakom de ökande koldioxidutsläppen är den byggboom som just nu pågår i Kina och som i år orsakat en 17 procentig ökning av landets stålproduktion. Den ökande stålproduktionen kan kopplas till stora investeringar i ny infrastruktur och industriprojekt. 

  Lauri Myllivirta, chefsanlytiker på Center for Research on Energy and Clean air, säger till Sveriges Radio att det är viktigt att utvecklingen bromsas för att Kina ska kunna nå sina klimatmål.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.