Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändring hotar global säkerhet, varnar USA:s underrättelsetjänst

  En varmare värld är också en mer våldsam och osäker värld. Det menar Vita huset som tillsammans med Pentagon och flera underrättelsetjänster pekar ut klimatkrisen som ett ökande säkerhetshot för världen

  Inför klimatmötet COP26 i Glasgow publiceras en strid ström av rapporter för att ge en bild av hur klimatarbetet går och vad som behöver åstadkommas under de FN-klimatsamtal som beskrivs som avgörande. Det är därför inte så konstigt att inte alla ges den uppmärksamhet som de förtjänar. De försvinner helt enkelt i strömmen av klimatbudskap.

  Nyligen släpptes nämligen ett antal rapporter från Vita huset, den amerikanska underrättelsetjänsten och Pentagon – som bland andra Washington Post och New York Times rapporterat om – som berör den ibland bortglömda frågan om hur ett förändrat klimat med mer extremväder och stigande temperaturer kan påverka den globala säkerheten. Här är kanske Arktis det mest uppenbara, och mest uppmärksammade exemplet där klimatkrisen numera ses som en geopolitisk kris, där uppvärmningen och den smältande isen frigör nya handelsrutter och viktiga naturresurser som flera länder vill ta del av.

  Nu är uppfattningen att klimatförändringar hotar den nationella säkerheten inte ny. Bara kort efter att president Biden tillträdde beordrade han att klimatförändringarna skulle spela en mycket mer framträdande roll i USA:s säkerhetsstrategi och redan Obama-administrationen ville att Pentagon skulle överväga klimatrisker.

  Sammantaget signalerar de nya rapporterna ett nytt steg i USA:s politik där klimatförändringarna placeras i centrum för landets säkerhetsplanering. Det är dessutom första gången som landets säkerhetsorgan kollektivt på ett tydligt vis kommunicerat de klimatrisker de står inför. De nationella säkerhetsvarningarna kom dessutom samma dag som finansiella tillsynsmyndigheter för första gången flaggade klimatförändringen som ”ett framväxande hot” mot den amerikanska ekonomin och visar på hur synen på klimatkrisen förändrats.

  Tillsammans speglar de amerikanska rapporterna en djupare oro inom deras säkerhetsetablissemang att de förändringar som sker av klimatförändringarna kan komma att omforma USA:s strategiska intressen, erbjuda nya möjligheter för rivaler som Kina och öka instabiliteten i kärnvapenstater som Nordkorea och Pakistan. Slutsatsen blir därför att klimatförändringarna riskerar förvärra långvariga hot mot den globala säkerheten.

  Särskilt Pentagon-rapporten markerar en förändring i hur det amerikanska militäretablissemanget införlivar klimatfrågor i sin säkerhetsstrategi, säger analytiker till Washington Post. Fram tills nu, när försvarsdepartementet har övervägt klimatförändringar, har det tenderat att fokusera på hur översvämningar och extrem värme kan påverka militär beredskap snarare än de bredare geopolitiska konsekvenserna av en allt varmare värld. Försvarsdepartementet står därmed inför många klimatrisker och Pentagon är tydligt med att militären kommer att börja spendera en betydande del av sin budget att införliva klimatrelaterade hot i sin planering. Pentagon varnar exempelvis för att störningar i fisket kan utlösa konflikter om livsmedelssäkerhet och extrem nederbörd kan öka spänningarna kring tillgången till floder som korsar nationella gränser, som Nilen och Mekong. Även ansträngningar för att bekämpa klimatförändringar kan leda till oavsiktliga konsekvenser, såsom konflikter om tillgång till de sällsynta mineraler som behövs för att bygga kretsar och vindkraftverk.

  ”Klimatförändringar förändrar det strategiska landskapet och formar säkerhetsmiljön, utgör komplexa hot mot USA och nationer runt om i världen”, sade försvarsminister Lloyd Austin i ett uttalande som åtföljde Pentagon-rapporten. ”För att avskräcka krig och skydda vårt land måste [försvarsdepartementet] förstå hur klimatförändringar påverkar uppdrag, planer och kapacitet.”

  Underrättelserapporten identifierade elva länder som särskilt sårbara för effekterna av klimatförändringar och särskilt oförmögna att hantera dess effekter. Den listan inkluderade fyra länder nära USA, bland dem Guatemala och Haiti; tre länder med kärnvapen (Nordkorea, Pakistan och Indien); och två länder, Afghanistan och Irak, som USA invaderade i efterdyningarna av attackerna den 11 september 2001.

  Enligt rapporten från USA:s nationella säkerhetsråd kan klimatförändringar leda till att nästan tre procent av befolkningen i Latinamerika, Sydasien och Afrika söder om Sahara flyttar inom sina länder år 2050, vilket motsvarar fler än 143 miljoner människor. Till exempel kan länder som Irak och Algeriet drabbas av förlorade intäkter från fossila bränslen, även när deras region står inför allt värre värme och torka. Pentagon varnade för att matbrist kan leda till oro, och konflikter mellan länder om vatten.

  USA är inte ensamma i att koppla klimat till säkerhet. Försvarsalliansen Nato har meddelat kommer att göra klimatförändringar till ett stort fokus när den ser över sina strategiska planer och nyligen presenterade den brittiska militären en plan för hur de ska hantera klimatförändringarnas effekter på de väpnade styrkornas verksamhet.

  Det är därför oroande att de stora militärmakterna – även USA – storsatsar på mer vapen i ett läge där klimatkrisen är akut. Bara mellan 2020 och 2021 ökade antalet stridsspetsar i de militära kärnvapenlagren med cirka 300, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

  Här behövs istället större klimatsatsningar till för att undvika framtida konflikt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!