Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatförändringarna har orsakat kritisk matbrist i Malawi

  Foto: Hanna Flennemo, skribent

  I skuggan av COP 21, där världens ledare ska förhandla fram ett nytt globalt klimatavtal, finns redan många människor som kämpar med konsekvenser av klimatförändringarna. FN:s jordbruksorganisation (FAO) och regeringen i Malawi- ett av världens fattigaste länder- går nu ut med varningen att nästan tre miljoner malawier riskerar svält till följd av klimatkrisen.

  Orsaken till den akuta matbristen är kombinationen av översvämning och torka under landets förra odlingssäsong, december-april. Biståndsorganisationen We Effect bedriver utvecklingsprojekt i flera delar av landet och rapporterade igår om krisen:

  Majsskörden blev 30 procent mindre i år på grund av översvämningar och torka, majsen är basfödan i landet och nu börjar böndernas förråd tryta. Dessutom är statens centrala majslager, som ska användas vid krissituationer som denna, snart slut. Även kringliggande länder är drabbade så det går inte att köpa till vettiga priser. Och Malawi är mer eller mindre bankrutt, så det finns inte pengar till att importera, säger Alarik Sandrup, We Effects programchef i Malawi.  

  Majoriteten av Malawis 16 miljoner invånare lever på landsbygden och försörjer sig på jordbruk. Regnen i landet kommer nu allt mer sällan och oregelbundet vilket försvårar böndernas planering av jordbruket. Klimatförändringarnas påverkan på väderleken bidrar alltså till stora negativa effekter för landets ekonomi och invånarnas tillgång till mat. Landet har med en BNP på endast 2 200 kr per år och capita också brist på resurser att anpassa sig till förändringarna.

  We Effects tioåriga insatser i Malawi har gått ut på att stötta och utbilda jordbrukarna i att bedriva en växtodling som är mindre känslig för klimatförändringar. Detta involverar att variera växtföljden på grödorna, att låta växtrester förmultna på marken i stället för att bränna dem och att bearbeta marken mindre så att den lättare behåller fukten. Dessutom planterar organisationen träd i anslutning till åkrarna som genom att suga upp vatten vid översvämningar hjälper till att hålla jorden bördig trots torka.

  Vi ser att bönderna blir mindre känsliga när de tillämpar metoderna. Skörden kan öka med 60 procent av detta. Men det tar lång tid, det finns miljontals bönder i Malawi och det är ett trögt system. Ytterligare ett bekymmer är att folk är lågutbildade och traditionsbundna. Det är trögjobbat och tar tid att genomföra förändringar, säger Alarik Sandrup. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra