Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Klimatförändringarna ses som en finansiell risk av Riksbanken

    En ny rapport från riksbanken slår fast att svensk ekonomi kan påverkas till följd av klimatförändringarna. Centralbanker bör därför förbereda sig genom att analysera möjliga följder av klimatförändringar på den finansiella ekonomin, konstaterar rapporten.
    Konsekvenserna av den globala uppvärmningen kan påverka både den finansiella stabiliteten och penningpolitiken på sikt, skriver Conny Olovsson, filosofie doktor i nationalekonomi vid Riksbankens forskningsenhet, i den nya rapporten ”är klimatförändringar relevanta för en centralbank?”. Det kan bero på exempelvis svängningar i internationella matpriser på grund av värmebölja och torka, samt försäkringsbolags förluster från klimatrelaterade fastighetsskador.
    Riksbanken har tidigare blivit kritiserade för sina investeringar i en av världens mest kolexporterande länder, men verkar nu ha fått upp ögonen för klimatförändringens allvar.

    ”Mindre sårbart än andra länder”

    Överlag är Sverige mindre fossilberoende än andra ekonomier, skriver Olovsson i rapporten. Vi ser heller inte konsekvenserna av klimatförändringarna lika tydligt här som i andra länder. Tillsammans gör detta att Sverige är mindre sårbart än andra länder.

    Samtidigt ser prognosen mer pessimistisk ut för Europa, och en liten öppen ekonomi som den svenska är kraftigt beroende av vad som händer där såväl som i övriga världen, skriver Conny Olovsson.

    ”Omöjligt att försäkra hus och egendom mot klimatrelaterade skador”

    En ny klimatrisk att beakta är enligt rapporten att det kan bli omöjligt att försäkra hus och annan egendom mot klimatrelaterade skador. Skador orsakade av naturkatastrofer och extremväder förväntas öka. Detta är en verklig risk i ljuset av Länsförsäkringars senaste beslut att sluta försäkra nybyggda hus i vissa av Sveriges kustområden på grund av risken från havsnivåhöjning och översvämning. Detta drabbar inte bara den enskilda utan hela ekonomin, menar Länsförsäkringars naturskadespecialist Pär Holmgren.

    Eftersom det är svårt att uppskatta riskerna med klimatrelaterade naturkatastrofer så har det blivit allt vanligare att försäkringsbolagen i stället slutar att erbjuda försäkringar mot denna typ av risker. En sådan utveckling är sannolikt inte fördelaktig från ett samhällsperspektiv, eftersom kostnaden för skadorna istället drabbar privata företag och hushåll samt banker som beviljat lån till dessa företag.

    ”Extremväder kan påverka den globala matproduktionen”

    En annan risk som Olovsson pekar ut är svängningar i globala livsmedelspriser, på grund av torka och värmeböljor. En sådan situation slår potentiellt hårt mot Sverige eftersom vi till stor del är beroende av importerade livsmedel.

    Extremt väder kan påverka den globala matproduktionen, vilket i sin tur kan leda till ökad livsmedelsinflation i länder som importerar livsmedel. Så var till exempel fallet 2010 när Ryssland slutade att exportera spannmål till följd av värmebölja och torka. Resultatet blev en kraftig internationell ökning i priset på spannmål och ökad inflation på grund av höjda livsmedelspriser i många länder.

    Klimatförändringar verkar alltså även vara ett högst påtagligt ekonomiskt problem då det utgör en finansiell risk genom att påverka priser och stabiliteten i ekonomin,
     


    SMB bevakar miljöns påverkan på ekonomin och vice versa. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.