Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatförändringarna spås framkalla finanskris

  Foto: Public domain

  Klimatförändringar innebär en risk för det finansiella systemet och kan utlösa nästa finanskris. Näringslivet måste ta kostnaden för klimatförändringar på allvar för att på så vis minska investeringsrisken, skriver Bloomberg.

  Enligt Paul Fisher, före detta biträdande chef på avdelningen för övervakning av bankerna i den engelska centralbanken, innebär klimatförändringar ”en potentiell systemrisk”. Han pekar på den senaste tidens nedgång i det brittiska pundet, som kan härledas till Brexit och menar att det är att jämföra med vad som kan hända vid plötsliga klimat relaterade händelser. Det tyder på hur snabbt priser kan reagera och att det kan ske en systemomfattande förändring i priset på tillgångar som resultat av klimatförändringar, säger Paul Fisher.

  ”Klimatförändringar är en genuin investeringsrisk”

  Säger Andrew Grey, investeringsansvarig på en av Australiens största pensionsfonder i en intervju i Sydney. Vidare menar han att klimatanpassning och en övergång till en så kallad ”low-carbon-economy” med minskat beroende av fossil energi, innebär kostnader som måste tas med i beräkningen av priset på tillgångar – annars ökar investeringsrisken.

  När beslutsfattare världen över nu tar klimatfrågan på större allvar kommer det att medföra regleringar. Detta i sin tur, är något som näringslivet måste ta hänsyn till vid kalkylering av risk, ”vare sig man tror på klimatförändringar eller inte” enligt Paul Fisher.

  Samtidigt är just långsiktiga politiska beslut vad som ofta efterfrågas från entreprenörer och investerare. Fluktueringar i politiska beslut kan leda till att investeringar i framförallt grön teknik kan uppfattas som en större risk. Detta visar bland annat en tidigare rapport från European Liberal Forum. En omställning från en fossilberoende ekonomi till en ”grön ekonomi” kräver också omställning i investeringar och då är långsiktighet en viktig faktor som medför stabilitet och en minskad investeringsrisk.

  I ett inlägg på Supermiljöbloggen Debatt förra veckan skrev också Amanda Jackson, Koncernhållbarhetschef på Swedbank om hur finansbranschen och näringslivet kan trappa upp sitt hållbarhetsarbete. Artikeln kan du läsa här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra