Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatstafetten når Frankrike!

  151116 Sabrina Elmi, Abdullahi Muuse, och Elias Ali abdi Hassan frŒn HusbygŒrdsskolan, Œrskurs 2, under en etapp av Run for your Life den 16 November 2015 i Stockholm. Foto: Simon HastegŒrd / BILDBYRN / COP 118 Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

   

  Resan från Arktis till Paris börjar närma sig sitt slut. Just nu befinner sig den samiska stafettstenen i norra Frankrike för att ta sig den sista biten till klimattoppmötet som påbörjas på måndag morgon. 

  Världens alla ledare kommer att samlas utanför Paris för att tillsammans komma fram till ett bindande avtal som ska bromsa klimatförändringarna. Förväntningarna på mötet är otroligt höga och människor världen över hoppas på ett beslut som blir betydligt starkare än det som kom fram i Köpenhamn 2009, något som många ansåg var ett stort misslyckande.

  Stenen har med hjälp av närmare 1000 löpare tagit sig, från hand till hand, de dryga 400 mil från Kiruna norr om polcirkeln, genom stora delar av Sverige, via Danmark, Tyskland, Holland. Belgien till norra Frankrike.

  Tanken är att stenen ska lämnas över till delegater som representerar några av världens många ursprungsbefolkningar. Detta för att knyta ihop den röda tråden som följt med stenen genom hela stafetten och startades med den skandinaviska ursprungsbefolkningen – samerna.

  Run for your life startades med den samiska aktivisten och konstnären Jenny Laiti den nionde november. Engagemanget som följt sten och löpare längs vägen har varit otroligt stort. Den här manifestationen för klimatet har visat att alla behövs, ung som gammal, gammal som ung. Tillsammans har vi en förmåga och en styrka att faktiskt agera.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.