Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kolkraften i Stockholm läggs ner våren 2020

  Foto: Pixabay (CC0)

  Igår beslutade styrelsen för Stockholm Exergi (fd Fortum Värme) att lägga ner det koleldade kraftvärmeverket under våren 2020, två år tidigare än planerat.

  – Det här måste jag nog ändå betrakta som en milstolpe i mitt liv, skriver vänsterpartisten Rikard Hjort Warlenius, styrelseledamot i Stockholm Energi, på sin Facebooksida.

  Kolkraften i Värtaverket har stått för en tredjedel av koldioxidutsläppen i Stockholm, drygt en halv miljon ton per år, och försett 80 000 lägenheter med värme. Det nya beslutet innebär att Stockholmarnas fjärrvärme nästan blir fossilfri.

  I pressmeddelandet framgår att skatteändringar varit bidragande till beslutet att stänga snabbare.

  – Vi har hela tiden haft för avsikt att stänga KVV6 inom kort, men skatteändringarna har varit en faktor som påverkat att beslutet tas redan nu. Vi måste optimera vår verksamhet även ekonomiskt och har därför gjort noggranna analyser av hur vi bäst ska driva verksamheten vidare utifrån dagens förutsättningar. Vår plan framåt bygger bland annat på fortsatta satsningar på förnybar produktion och på att utveckla tekniken i fjärrvärmesystemet så att vi kan utjämna toppar och dalar i värmetillgången, säger Anders Egelrud, VD och koncernchef för Stockholm Exergi.

  Ursprungligen var planen att lägga ner kolkraften så sent som 2030.

  – Jag hoppas att nedläggningen ska inspirera många städer och rörelser och energiföretag, för det visar att det går att ta sig ur fossilberoendet, skriver Rikard Hjort Warlenius.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.