Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Köttet en faktor bakom våra döende hav

  Foto: NASA/Commons Wikimedia

  Övergödning av havet är ett globalt problem, och enligt en rapport från Havsmiljöinstitutet pekas vårt ökande intag av animaliskt protein ut som en av bovarna.

  Ett av syftena bakom rapporten är enligt Havsmiljöinstitutet att synliggöra viktiga samhällsfenomen som har betydelse för belastningen av näringsämnen på haven. Vid övergödning förändras havets känsliga ekosystem och havsbottnen dör, och på grund av övergödningen har ett område dubbla Danmarks yta helt eller delvis drabbats av bottendöd bara i Östersjön.

  Övergödning i världens hav beror på utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor, vilket just animaliska livsmedel såsom fisk, ägg, kött och mejeriprodukter har högt innehåll av. Ju mer vi konsumerar av dessa livsmedel desto högre blir flödet av dem ut i luften och vattnet. Jordbruk har sedan länge pekats ut som en av de största bovarna bakom övergödningen. Kopplingen mellan vårt köttintag och övergödningen stärks av statistik som visar att över hela 70 procent av Sveriges jordbruksmark utnyttjas för just foderproduktion.

  Östersjön beräknas tillförseln årligen uppgå till 70 000 ton kväve och cirka 30 000 ton fosfor, vilket är mer än en fördubbling de senaste 100 åren.

  – Vi måste inse att det är vi konsumenter och andra i livsmedelskedjan som driver övergödningen av våra hav, säger Eva-Lotta Sundblad, vetenskaplig koordinator, miljöpsykolog och en av de fyra författarna till rapporten till Dagens Nyheter.

  Enligt WHO:s uppskattning ska en person som väger 70 kg i genomsnitt för att täcka dagsbehovet äta cirka 58 gram protein per dag. I Sverige ligger intaget per dag och per person på  110 gram, med en dubbelt så stor andel animaliskt protein som vegetabiliskt.

  Sundblad säger också till Dagens Nyheter att många konsumenter missar kopplingen mellan köttätande och övergödning. Hon anser att både svenska och utländska myndigheter lagt den stora skulden på andra aktörer istället för att se sambandet mellan köttätandet och övergödningen.

  – Vi säger inte att det här är den enda orsaken, men vi tycker att det är viktigt att peka på hur allt hänger ihop och att det är viktigt att angripa problemet längre upp i flödet, säger Sundblad till Dagens Nyheter.

  För att få människor att inse sambandet mellan köttkonsumtion och övergödningen av haven föreslår författarna köttskatt och bättre information om kopplingen mellan matkonsumtion och övergödning av haven.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra