Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Krav höjs på fler marina reservat och förbud mot bottentrålning

  Naturskyddsföreningen har tagit fram 25 förslag på hur vi kan få levande och rena hav igen.

  Ellen Bruno på Naturskyddsföreningen, som är sakkunnig vad gäller marina ekosystem och fiske, förklarar i ett pressmeddelande:

  – Det har etablerat sig en bild i svensk politik av att alla beslut som rör våra vatten och hav först måste gå via EU-systemet. Den här rapporten visar tydligt att det är en missuppfattning som ibland används som en ursäkt för att slippa göra åtgärder som ger ökad rikedom i haven.

  Enligt rapporten, En havspolitik styrd av riksdagen (pdf), finns det många områden där Sverige och de andra medlemsländer kan välja att gå före på egen hand, utan att hindras på EU-nivå.

  I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson om några av de viktigaste av de 25 åtgärderna som föreningen identifierat, där han menar att Sverige till exempel skulle kunna ”förbjuda bottentrålning, som förstör havsbottnarna och minskar rikedomen i haven, och i förlängningen därmed även fiskemöjligheterna”. En annan effektiv åtgärd, enligt Karlsson, vore att inrätta fler marina reservat, något som skulle skydda havet men också ”gynna fisket, eftersom reservaten är skyddszoner för lek och uppväxt av matfiskar”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.