Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Krav på bon till bin i nya byggnader – infört i Brighton and Hove

  För att bidra till mer skydd för bin byggs insektshotell av både privatpersoner och organisationer. I brittiska Brighton and Hove har man gått ett steg längre och kräver numera att nya byggnader i kommunen ska erbjuda bon åt hemlösa bin.

  Långsamt har den kollektiva insikten om att biologisk mångfald, och då med särskild betoning på insekter, är livsviktig för oss människor. I detta har bina hamnat i fokus. 2020 utsågs exempelvis biet till planetens viktigaste varelse mot bakgrund av att bin pollinerar hela 70 procent av mänsklighetens grödor. 

  Tyvärr är binas existens ändå hotad. Bi- och humlepopulationer i världen har minskat med omkring 90 procent de senaste åren. I Sverige är hela en tredjedel av landets nära 300 bi- och humlearter utrotningshotade och med på Artdatabankens rödlista.

  Binas huvudsakliga hot kommer från sättet att producera mat inom det industriella jordbruket och de bekämpningsmedel som används där. En åtgärd för att rädda bina har därför varit att införa förbud mot vissa giftiga bekämpningsmedel.

  En annan åtgärd är att skapa bättre levnadsförhållanden för bina. Det har framförallt skett i form av att privatpersoner, företag och kommuner satt upp bihotell. Dessa kan framförallt bidra till att vilda bin får någonstans att bo när naturliga håligheter i exempelvis döda träd blivit färre. 

  I brittiska Brighton and Hove har man gått ett steg längre och infört en ny regel att alla nya byggnader över fem meter ska inkludera bitegel där bin ska kunna bo.

  Bi-tegel är bara en av ett stort antal åtgärder som verkligen borde vara på plats för att ta itu med problem med biologisk mångfald som har uppstått genom år av försummelse av den naturliga miljön, säger Robert Nemeth, rådmannen bakom initiativet, till dezeen.

  Det blir spännande att se om kommunen därmed kan öka antalet bin lokalt samt även om fler kommuner och länder tar efter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.