Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Länder uppmanar EU att införa flygskatt

  Foto: Vincent Rivaud

  Nio av EU:s medlemsländer uppmanar den nya EU-kommissionen att introducera en gemensam skatt på flygresor. Det skulle kunna hjälpa EU-kommissionen att nå sin målsättning om att minska koldioxidutsläppen med minst 50 procent till år 2030.

  Finansministrarna i Tyskland, Frankrike, Sverige, Belgien, Bulgarien, Danmark, Italien, Luxemburg och Nederländerna skriver i ett gemensamt uttalande att det måste bli dyrare att flyga.

  ”Koldioxidutsläpp och negativa omständigheter täcks i genomsnitt inte tillräckligt av priset på internationella flygbiljetter”, skriver finansministrarna. De manar nu nästa EU-kommission att agera genom ”flygskatt eller liknande åtgärder”.

  – Att flyga är ett internationellt fenomen och det problem vi har är att flyget, som är det klimatfarligaste transportslaget, ändå inte betalar skatt på sina utsläpp. Det är något som vi behöver göra något åt, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S).

  Några av länderna bakom uttalandet, däribland Tyskland och Sverige, har redan en flygskatt som skulle kunna fungera som mall för en EU-flygskatt.

  EU-kommissionen har en målsättning om att minska koldioxidutsläppen med minst 50 procent till år 2030.


  SMB rapporterar om positiva nyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.