Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Långa transporter för svenskt bacon

  Foto: Public Domain

  Den svenska köttindustrin har de senaste åren ökat sin försäljning rejält tack vare att allt fler medvetet väljer att köpa svenskt och närproducerat, enligt IcaKuriren.  Dock missar många att det svenska köttet tagit en tur ner i Europa innan de hamnar på de svenska butikshyllorna.

  Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar, något som gör att svenskt kött i många fall ses som ett bättre alternativ jämfört med importerade köttprodukter från andra länder. Likaså har den låga användningen av antibiotika hos svenska djur kunnat bidra till detta. Många konsumenter väljer idag att köpa svenskt, men en del av produkterna, bland annat svenskt bacon, tar ibland en extratur utomlands för att tillredas och packas. Nu vill branschen underlätta för konsumenterna genom att lyfta fram att olika märkningar står för olika saker.

  Branschorganisationen Svenskt Kött lanserade 2011 en logotype med samma namn, där reglerna för att få använda loggan består av att djuren måste vara födda, uppvuxna och slaktade i Sverige. Köttet måste dessutom vara tillrett och packat i Sverige, något som inte gäller allt svenskt kött. Märkningen togs fram av organisationen i samarbete med LRF, Coop, Lidl, Axfood och Bergendahls, dock når företag som ICA och Scan inte kraven (trots att de är med i samarbetet) då deras svenska bacon skeppas till andra europeiska länder för tillredning och packning innan de kommer tillbaka till de svenska butikshyllorna.

  Eftersom företagen inte får använda Svenskt Kötts logotyp sitter istället en svensk flagga på förpackningarna. Läser man det finstilta finns även en märkning från till exempel Polen eller Holland, där köttet har tillretts.

  Vi skulle gärna flytta produktionen av vårt bacon till Sverige så att vi kunde sätta Svenskt Kött-märket på vårt bacon, men vi hittar ingen producent i Sverige som klarar de volymer som behövs, säger Ola Fernvall, presschef på Ica.

  Det är lätt för konsumenten att tro att hela kedjan genomförts i Sverige, vilket gör att många blir vilseledda när de inte vet vad de ska titta efter. Organisationen Svenskt Kött planerar nu en kampanj för att reda ut skillnaden mellan deras märke Svenskt Kött och den svenska flaggan.

  En svensk flagga är diffus och står inte för någonting egentligen. Den kan till exempel sättas på en korvförpackning som producerats i Sverige med utländsk råvara, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskt kött.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.