Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Liberalerna tydliggör sin position om Vattenfalls brunkolsverksamhet

  Foto: Liberalerna

  ”Om vi vill undvika att MER kol bryts (det önskar klimatet!) kan ett alternativ vara att avstå försäljning”, skriver partiets energipolitiska talesperson Maria Weimer, på Twitter. 

  I går hölls en debatt i riksdagen som handlade om den granskningsrapport (pdf) om Vattenfall som Riksrevisionens publicerades förra året.

  En av politikerna på plats för debatten var Maria Weimer, energipolitisk talesperson för Liberalerna. När det gäller Vattenfalls strategi att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland sa hon bland annat:

  – Grunden till försäljning har främst handlat om att bolaget ska ha en egen produktionsportfölj som är fossilfri. Men vi får inte glömma att miljöaspekten och frågan om långsiktig hållbarhet också bör finnas med i ett ställningstagande om försäljning.

  Hon fortsatte:

  – I maj besökte jag ett av de tyska kolkraftverken, Welzow-Süd, där jag fick gå ned i kolgruvan. Jag fick en tydlig bild av den livliga tyska debatten om kolkraften och även av Vattenfall som ägare, en bild som är väldigt positiv just i dessa trakter. Man ser Vattenfall som en konstruktiv partner och omtyckt arbetsgivare. Detsamma gäller inte de företag som vi hittills har sett är intresserade av att köpa kolgruvorna, långt ifrån – det är företag som inte har så bra rykte. Herr talman! Klimatfrågan måste stå över allt annat. Perspektivet får inte begränsas bara till Sverige och Vattenfalls eget ägande, utan det måste vara ett europeiskt klimatperspektiv.

  I samband med debatten skrev Maria Weimer också på Twitter:

  Om vi vill undvika att MER kol bryts (det önskar klimatet!) kan ett alternativ vara att avstå försäljning.

  samt:

  Oavsett om Vattenfall säljer eller ej är EU:s klimatmål prio! Här har Greenpeace faktiskt rätt. Långsiktigt mål = kolet ska ligga kvar i marken!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.