Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Liberalerna tydliggör sin position om Vattenfalls brunkolsverksamhet

  Foto: Liberalerna

  ”Om vi vill undvika att MER kol bryts (det önskar klimatet!) kan ett alternativ vara att avstå försäljning”, skriver partiets energipolitiska talesperson Maria Weimer, på Twitter. 

  I går hölls en debatt i riksdagen som handlade om den granskningsrapport (pdf) om Vattenfall som Riksrevisionens publicerades förra året.

  En av politikerna på plats för debatten var Maria Weimer, energipolitisk talesperson för Liberalerna. När det gäller Vattenfalls strategi att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland sa hon bland annat:

  – Grunden till försäljning har främst handlat om att bolaget ska ha en egen produktionsportfölj som är fossilfri. Men vi får inte glömma att miljöaspekten och frågan om långsiktig hållbarhet också bör finnas med i ett ställningstagande om försäljning.

  Hon fortsatte:

  – I maj besökte jag ett av de tyska kolkraftverken, Welzow-Süd, där jag fick gå ned i kolgruvan. Jag fick en tydlig bild av den livliga tyska debatten om kolkraften och även av Vattenfall som ägare, en bild som är väldigt positiv just i dessa trakter. Man ser Vattenfall som en konstruktiv partner och omtyckt arbetsgivare. Detsamma gäller inte de företag som vi hittills har sett är intresserade av att köpa kolgruvorna, långt ifrån – det är företag som inte har så bra rykte. Herr talman! Klimatfrågan måste stå över allt annat. Perspektivet får inte begränsas bara till Sverige och Vattenfalls eget ägande, utan det måste vara ett europeiskt klimatperspektiv.

  I samband med debatten skrev Maria Weimer också på Twitter:

  Om vi vill undvika att MER kol bryts (det önskar klimatet!) kan ett alternativ vara att avstå försäljning.

  samt:

  Oavsett om Vattenfall säljer eller ej är EU:s klimatmål prio! Här har Greenpeace faktiskt rätt. Långsiktigt mål = kolet ska ligga kvar i marken!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra