Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Luftföroreningar och Covid-19: En dödlig kombination

  Foto av Chris LeBoutillier från Pexels Foto: Chris LeBoutillier från Pexels

  Fler än en miljon dödsfall till följd av Covid-19 har inträffat världen över. En studie utfärdad under våren har visat att personer utsatta för luftföroreningar löper högre risk att dö av viruset. Nu visar en ny nederländsk studie att det även finns en korrelation mellan en regions antal Covid-19 fall och dess nivå av luftföroreningar.

  Luftföroreningar är en välkänt hälsoproblem. SMB har tidigare rapporterat om att över 90 procent av jordens befolkning andas farlig luft vilket har katastrofala hälsoeffekter, speciellt för barn. Enligt beräkningar dör fler än sju miljoner människor varje år av luften de andas. 

  I Sverige orsakar luftföroreningar varje år att 7600 personer dör i förtid och för foster kan luftföroreningar vara dödligt då riskerna för havandeskapsförgiftning, hämmad tillväxt och för tidig födsel ökar.

  Redan tidigare i våras kom en studie om att tillståndet hos personer som smittats av av COVID-19 kan förvärras av luftföroreningar. Studien visade att det var omkring 15 procent högre risk att dö av Covid-19 för personer i kraftigt förorenade områden. En liknande effekt kunde märkas under såväl SARS-utbrottet 2003 som under Spanska sjukan 1918.

  Enligt den nederländska studien som nu är det luftföroreningar med en ökad koncentration av finkorniga partiklar som kan kopplas till fall av Covid-19. 

  Orsaker till det här är enligt forskarna att lungfunktionen kan försämras av luftföroreningar, liksom att de kan orsaka luftvägssjukdomar. Luftföroreningar har också visat sig orsaka ihållande inflammationer och därmed en ökad risk för infektioner orsakade av virus och som angriper andningsvägarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!