← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Luftföroreningar och Covid-19: En dödlig kombination

Foto: Chris LeBoutillier från Pexels

Fler än en miljon dödsfall till följd av Covid-19 har inträffat världen över. En studie utfärdad under våren har visat att personer utsatta för luftföroreningar löper högre risk att dö av viruset. Nu visar en ny nederländsk studie att det även finns en korrelation mellan en regions antal Covid-19 fall och dess nivå av luftföroreningar.

Luftföroreningar är en välkänt hälsoproblem. SMB har tidigare rapporterat om att över 90 procent av jordens befolkning andas farlig luft vilket har katastrofala hälsoeffekter, speciellt för barn. Enligt beräkningar dör fler än sju miljoner människor varje år av luften de andas. 

I Sverige orsakar luftföroreningar varje år att 7600 personer dör i förtid och för foster kan luftföroreningar vara dödligt då riskerna för havandeskapsförgiftning, hämmad tillväxt och för tidig födsel ökar.

Redan tidigare i våras kom en studie om att tillståndet hos personer som smittats av av COVID-19 kan förvärras av luftföroreningar. Studien visade att det var omkring 15 procent högre risk att dö av Covid-19 för personer i kraftigt förorenade områden. En liknande effekt kunde märkas under såväl SARS-utbrottet 2003 som under Spanska sjukan 1918.

Enligt den nederländska studien som nu är det luftföroreningar med en ökad koncentration av finkorniga partiklar som kan kopplas till fall av Covid-19. 

Orsaker till det här är enligt forskarna att lungfunktionen kan försämras av luftföroreningar, liksom att de kan orsaka luftvägssjukdomar. Luftföroreningar har också visat sig orsaka ihållande inflammationer och därmed en ökad risk för infektioner orsakade av virus och som angriper andningsvägarna.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra