Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Frankrikes president Emmanuel Macron överraskade i veckan när han utlovade 150 miljarder till klimatet och genom att acceptera förslagen från ett särskilt utvalt medborgarråd.

  Som SMB tidigare rapporterat om satsar Frankrike grönt i spåren av covid-19. Dels var regeringen snabb med miljökrav för att stödja flyget och dels passar Paris borgmästare på att begränsa biltrafiken i staden genom att satsa på fler och säkrare cykelvägar. I och med framgången för det gröna partiet Europe Écologie Les Verts (EELV) i de lokala valen som hölls förra helgen talas det till och med nu om en grön våg.

  Trots detta var det kanske ingen som riktigt förväntat sig vad president Emmanuel Macron lovade de 150 särskilt inbjudna medborgarna i det så kallade Medborgarrådet för klimatet när han skulle besvara rådets 149 klimatförslag och, till mångas förvåning, meddelade att han accepterar alla förslag utom tre: att sätta klimatet före folket i konstitutionen, en 4-procentig utdelningsskatt på investeringar samt sänkt maxhastighet på motorvägen till 110 kilometer i timmen. Det sistnämnda kommer dock skjutas på framtiden.

  Däremot accepterade presidenten förslag som inga nya högutsläppsbilar efter 2025, att det blir obligatoriskt att isolera sina hus där den som inte har råd ska få stöd, och storsatsningar på cyklar, elbilar och tåg. Alla förslag tas utan ändringar direkt till parlamentet med möjlighet till nya lagar inom kort, kanske redan i slutet av sommaren. Macron stödjer dessutom medborgarrådets förslag om två folkomröstningar 2021 – en om att skriva in kampen för klimatet i författningen och om att göra det straffbart med ”ekocid” – det vill säga miljömord. Dessutom kommer Frankrike dra sig ur handelsavtalet CETA mellan EU och Kanada om det inte lever upp till Parisavtalet.

  Till detta utlovade presidenten 15 miljarder euro (150 miljarder kronor) till klimatsatsningar. Enligt Dagens ETC, som var på plats, drog uttalandet dagens starkaste applåder och rådets medlemmar var nöjda med presidentens löften. Alla var inte lika nöjda och bland annat Greenpeace gick ut och varnade för vaga formuleringar som de menade att de gjorde det lätt för presidenten att senare undfly löftena.

  Det går dock inte att bortse ifrån att Frankrike klimatsatsar för närvarande och Frankrikes befolkning kommer markera sitt missnöje om satsningar uteblir. Samma utlovade ambition efterlyses nu på hemmaplan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.