Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Måndag var världens varmaste dag – rekordperioden håller i sig

    En temperaturkarta.
    Foto: C3S/ECMWF

    Nya rekord för den globala dygnsmedeltemperaturen har satts. Aldrig tidigare har temperaturen uppmätts till så högt som under söndagen och måndagen. Samtidigt befinner vi oss i en period där de senaste 13 månaderna i rad har varit rekordvarma.

    Måndagen var världens varmaste uppmätta dag någonsin, och slog de tidigare rekorden på 17,09°C, som noterades dagen innan, söndagen den 21 juli, och 17,08°C, som sattes ett år tidigare, den 6 juli 2023, enligt EU:s klimattjänst Copernicus Climate Change Service (C3S).

    Det som är verkligen häpnadsväckande är hur stor skillnaden är mellan temperaturen under de senaste 13 månaderna och de tidigare temperaturrekorden. Vi befinner oss nu i verkligen okända territorier och när klimatet fortsätter att bli varmare, kommer vi att se nya rekord brytas under kommande månader och år.

    Kommentar från Carlo Buontempo, direktör för C3S, från Corpenicus webbplats.

    Grafen visar den dagliga globala genomsnittliga ytlufttemperaturen. 2024 visas i rött, 2023 i orange, och alla år mellan 1940 och 2022 i grått. Den röda skuggningen visar skillnaden mellan de dagliga globala genomsnittstemperaturerna från 2023 till 2024, för dagar där 2024 har varit varmare än 2023. Data för 22 juli 2024 är preliminära. Datakälla: ERA5, via Climate Pulse. Källa: C3S/ECMWF.

    Den globala medeltemperaturen når som regel sin årliga topp mellan slutet av juni och början av augusti, vilket sammanfaller med norra halvklotets sommar. Detta beror på att norra halvklotet har större landmassor som värms upp snabbare än de djupa oceanerna. Forskare tror att rekordet just nu beror på att stora delar av Antarktis har temperaturer högt över genomsnittet för året. Men att rekordet sker nu trots att det återkommande väderfenoment El Niño – som tenderar att temporärt höja den globala medeltemperaturen – sedan några månader klingat av är anmärkningsvärt.

    Men, som SMB rapporterat om tidigare, befinner sig mänskligheten i just okända territorier. Även om forskarna kan förklara varför planetens högsta temperaturer sker i juli och att nya rekord är att vänta som en följd av klimatförändringarna, råder det inte konsensus om varför temperaturerna så tydligt skjutit i höjden.

    De senaste 13 månaderna utgör de 13 varmaste månaderna någonsin, relativt respektive motsvarande månader. Och detta med stor marginal. Det har alltså skett ett tydligt ”skutt” i den globala lufttemperaturen, utan att temperaturerna återgått tillbaka till tidigare nivåer.

    Och vetenskapen är alltså – ett drygt år senare – fortfarande osäker på varför detta skutt har skett, varför det håller i sig och varför det hänt just nu, vilket SMB tidigare rapporterat. Värt att understryka är likväl att rekordavvikkelserna fortfarande ryms inom vetenskapens klimatmodeller. Avvikelserna i sig är inga överraskningar givet klimatförändringarna. Det notabla är istället att temperaturer som dessa förväntades först närmare seklets mitt.

    Den globala medeltemperaturen för haven är även de fortsatt rekordvarma, vilket SMB även tidigare rapporterat om. I skrivande stund har haven varit rekordvarma i drygt sexton månader – sedan mars 2023 – med betydligt större ihållande avvikelser än i luften.

    Världshavens medeltemperatur, dag för dag. 2024 visas i svart, 2023 i orange och alla år mellan 1981-2022 i grått. Källa: Climatereanalyzer.org, data från amerikanska NOAA.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.