Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Massdöd av havsfåglar förbryllar forskare

  Foto: Richard Crossley/ commons wikipedia

  Tusentals döda sillgrisslor har spolats upp längs kusterna i Alaska och forskare försöker nu komma underfund med vad det är som orsakat detta. En teori är varmare hav och därigenom brist på föda.

  De 230 sillgrisslekolonier med närmare 3 miljoner fåglar som häckar utmed Alaskas kust har under åren råkat ut för flera katastrofer som resulterat i massdöd. Tidigare har det dock alltid kunnat kopplas till specifika händelser och inte heller varit i denna omfattning som nu ses.

  Forskare försöker nu ta reda på varför så många sillgrisslor dött under vintern, men något konkret svar har man ännu inte hittat. En teori är dock att yttemperaturen på vattnet är varmare än vad det ska vara. Det kan ha påverkat de stora stim av småfisk som sillgrisslorna har som föda, något som Natursidan skriver om på sin hemsida.

  Med ekosystem som förändras och inte fungerar som de ska på grund  av en faktor, är det inte bara en liten specifik del i systemet som påverkas.  I och med att allt hänger samman påverkar varje del så många andra arter och populationer.

  Om vattnet blir för varmt för fisken flyttar de sig norröver mot kallare temperaturer och lämnar då sillgrisslorna att svälta. Varningssignalerna kom redan i mitten av förra året, då ett ovanligt stort antal magra och svältande sillgrisslor sågs. När dessutom vintern nu kom med stormar och kyla var det många som inte överlevde.

  I Alaska följer forskarna inte förflyttningen av foderfisk som man gör i många andra länder, utan man följer istället fåglarnas förflyttning, vilket gör att man helt säkert inte kan säga att det här är orsaken till massdöden. Man har hittat döda fåglar långt från deras naturliga habitat, troligtvis på jakt efter föda.

  I och med att sillgrisslor måste äta en en väldigt stor andel av sin egen kroppsvikt varje dygn går det snabbt utför om de inte hittar föda, vilket troligtvis har lett till många svältande fåglar ute till havs.

  Anledningarna till varför ytvattnet kring Alaska är varmare än normalt kan bero på en stark El Niño som påverkar Stilla Havsströmmarna eller så kan det vara ett resultat av global uppvärmning, något forskarna ännu inte fastslagit.

  Liknande händelser har inträffat på både Island och i Norge (läs mer på Natursidan.se), och forskare där misstänker också att det bland annat handlar om foderfisk som försvunnit från sina naturliga områden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra