Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Minska matsvinnet centralt för klimat och matsäkerhet

  Foto: Taz

  År 2050 kan behovet av mat i världen ha ökat med det dubbla. Samtligt går en tredjedel av all mat som produceras till spillo. Så kan det inte fortsätta, menar en ny studie från Potsdam Institute for Climate Impact Research.

  Den nya studien bekräftar återigen vad vi vetat länge: Ska vi klara framtidens hungerutmaningar så måste vi sluta kasta bort mat som vi lägger stora resurser på att producera. Studien visar också kopplingen mellan mat och klimat, och framhåller att minskat matsvinn också innebär minskade utsläpp av växthusgaser.

  Den globala trenden är tydlig. När länder blir rikare äter befolkningen mer och mer kött. För att producera kött går det åt upp till åtta gånger mer resurser än för att producera säd och baljväxter, och det hinner slängas mycket mer ätbar mat på vägen. Enligt den nya studien kommer därför tio procent av jordbrukets utsläpp att kunna härledas till matsvinnet till 2050.

  Forskarteamet har undersökt olika dataset och tittat på möjliga framtida scenarier. Om ingenting görs riskerar snart utsläpp relaterade till matsvinnet att uppgå till 2,5 gigaton, alltså två och en halv miljarder ton, koldioxidekvivalenter per år.

  Att stoppa matsvinnet skulle få effekt på flera utmaningar samtidigt eftersom det skulle minska jordbrukets miljöpåverkan, spara på resurserna som behövs i matproduktionen och stärka lokal, regional och global matsäkerhet, säger Jurgen Kropp från Potsdam Institute for Climate Impact Research, en av forskarna bakom studien.

  Enligt Naturvårdsverket försvinner mat längst hela kedjan: från produktion till butik till hushåll och restauranger. Vill du ha tips på vad du kan göra för att ta till vara maten bättre, och på så vis göra en insats för klimatet, matsäkerheten och plånboken? Kolla in Livsmedelsverkets tips för att minska matsvinnet hemma!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra