Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Redan år 2070 kan en tredjedel av världens befolkning tvingas på flykt om klimatuppvärmningen fortsätter öka. Det visar ny forskning.

    Produktionen av grödor och boskap är i stort sett anpassade efter mänskliga förhållanden, vilket innebär en årlig medeltemperatur på 11-15 grader Celsius. Den globala uppvärmningen kommer inte endast att påverka ekosystemen och människors hälsa, utan även världens försörjningsmetoder, livsmedelssäkerhet och vattenförsörjning.

    Enligt en studie gjord av PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) upplever för närvarande 1 procent av jordens landyta en årlig medeltemperatur som är högre än 29 grader Celsius. Människor som lever under dessa omständigheter är framförallt belägna runt vissa delar av Saharaöknen. Allteftersom världen blir mera överbefolkad och upphettningen fortsätter, förutspås stora delar av Afrika, Asien, Sydamerika och Australien att bli obeboeligt varma. Om detta sker kommer en tredjedel av den globala befolkningen uppleva en medeltemperatur på 29 grader.

    Mellan 1 och 4 miljarder människor beräknas i så fall påverkas, beroende på hur väl människan lyckas hantera klimatkrisen under de kommande decennierna. Hur många som kommer att tvingas fly beror enligt studien på hur mycket koldioxidutsläppen minskas och hur snabbt världsbefolkningen ökar. 

    För varje grad som jordens medeltemperatur stiger riskerar ytterligare 1 miljard människor tvingas in i ett extremt varmt klimat, säger professor Marten Scheffer från universitetet i Wageningen till Sveriges Radio.

    Som supermiljöbloggen tidigare rapporterat om har FN:s kommitté för mänskliga rättigheter gjort ett väglädande beslut för framtida asylfall. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna för länder att skicka tillbaka människor till områden där klimatförändringar utgör ett akut hot.

    Enligt PNAS:s studie är det därför viktigt att förbereda sig bättre inför de kommande migrationsströmmar och de ekonomiska kostnaderna av klimatförändringarna. Förändring i den geografiska spridningen av jordbruk är också en vägande del av beredskapen för de förändrande klimaten. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.