Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nytt beslut ska bli vägledande i framtiden.

  FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har i ett vägledande beslut sagt att det är ett brott för länder att skicka tillbaka människor till platser där klimatförändringar utgör ett akut hot.

  Beslutet kom efter att en man från Kiribati sökt asyl i Nya Zeeland, med motiveringen att hans liv är i fara då önationen hotas av de stigande havsnivåerna. 

  Då bedömningen blev att mannens liv inte är i omedelbar fara avgjorde FN-kommittén till fördel för Nya Zeeland, men samtidigt tillade de att det vore ett brott att skicka tillbaka människor till platser där klimatförändringar utgör ett akut hot – ett beslut som nu blir vägledande för framtida asylfall.

  Tiotals miljoner väntas enligt CNN behöva fly på grund av torka, havsnivåhöjning och missväxt de kommande åren.

  – Det börjar bli riktigt illa. Tidigare ägde extrema högvatten rum vart tredje eller vart fjärde år. Nu händer det varannan eller var tredje månad. De flesta brunnar står under saltvatten. Avföring sköljs in i husen. Jag är rädd för mina barns och för hela Kiribatis framtid, sa bybon Beia Tiim till Sveriges Natur år 2016.

  Kiribati har de senaste åren förberett evakuering och köpt land på Fiji för att kunna göra en kontrollerad migration från öarna som hotas av havsnivåhöjningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!