Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Mikroorganismer, såsom bakterier och svampar, spelar en större roll än vad man tidigare trott när det kommer till kolinlagring i marken. En ny studie visar att dessa mikroorganismer är den viktigaste faktorn för att kunna binda kol i marken.

  Bakom den nya studien, publicerad i tidskriften Nature, står forskare från Stockholms universitet. Forskarna visar hur mikroorganismer både bidrar till ökad kolinlagring, och därmed minskade klimatförändringar, och förbättrar jordens kvalitet. Det sistnämnda är särskilt viktiga aspekter för jordbruk och livsmedelsproduktion.

  Att mikroorganismer har en avgörande roll i vårt ekosystem stöds även av tidigare studier. Exempelvis visar forskning att träd som odlas tillsammans med jordens mikrobiom kan växa 64 procent snabbare. Andra studier visar att jord innehåller ungefär tre gånger mer kol än atmosfären, vilken kan kopplas till mikroorganismerna i jorden.

  Trots allt gott dessa mikroorganismer bidrar till får de inte det skydd de förtjänar. Många mikrober hotas av kemikalier, inklusive bekämpningsmedel och syntetiska gödselmedel som använts flitigt inom konventionellt jordbruk.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!