Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Mikrober är basen i vårt ekosystem. Exempelvis visar en ny studie att om man odlar träd tillsammans med jordens mikrobiom kan det leda till en genomsnittlig ökning på 64 procent av trädens tillväxt. Trots det är skyddet för dessa små hjältar dåligt, liksom då även för vårt livsviktiga ekosystem.

  Kunskap om mikrobers betydelse för såväl miljön som människors hälsa är fortfarande under uppbyggnad. Men det är redan nu ställt utom allt tvivel att mikrober, inklusive bakterier, svampar och arkéer, är viktiga för planetens ekosystem och människors hälsa. De är riktiga hjältar.

  Därför är mikroberna basen i ekosystemet

  Mikrober är nödvändiga för att bryta ner organiskt material och hålla jorden fruktbar. De hjälper också till att reglera klimatet genom att ta upp koldioxid från atmosfären och hålla marken fuktig så att marken ger ifrån sig mindre mängd klimatpåverkande gas. Dessutom har forskning visat att mikrober kan äta metan i våra hav. Och det är ändå bara några av de tjänster som mikroberna genomför i ekosystemet.

  Mikrober är dessutom viktiga för människors hälsa eftersom de hjälper till att bilda vitaminer och hålla tarmfloran i balans. Vissa mikrober fungerar även som probiotika och hjälper till att skydda mot sjukdomar.

  Mikrober bidrar till trädens tillväxt

  Utifrån mikrobernas betydelse är det kanske inte helt överraskande att det i en ny studie genomförd av forskare från ETH Zürich, the Czech Academy of Sciences i Prag och Vrije Universiteit i Nederländerna, upptäckts att mikrober även är bra för skogsbruket. 

  Det forskarna upptäckt är att om man odlar träd tillsammans med jordens mikrobiom kan det leda till en genomsnittlig ökning på 64 procent av trädens tillväxt. 

  Enligt studien kan det här ge särskilt stor nytta för en planetär återställning eftersom jordbruksmark och skogsplantager täcker hälften av jordens beboeliga landyta. Det här är extra intressant i Södra Asien och andra områden där det finns stora områden med förstörd mark som skulle kunna återställas.

  Hot mot mikrober – beaktas sällan

  Tyvärr hotas både mikrober, insekter och andra små djur av kemikalier, bland annat i form av bekämpningsmedel och syntetiska gödselmedel inom jordbruket. Forskning visar bland annat att dessa kemikalierna orsakar omfattande skador på mikroorganismerna och de ryggladslösa djur som håller jorden frisk.

  Dessutom varnar forskare för att mikrobers skador från bekämpningsmedel sällan ens beaktas när kemikaliernas miljöpåverkan ska analyseras. Till exempel skriver de att man i USA enbart testar kemikaliers påverkan på andra arter, såsom bin.

  Vid en sökning av vilket skydd de får här i Sverige blir resulatet skralt. Däremot dyker många resultat upp om hur man kan döda dem. Detta visar kanske inte det exakta skyddet, fast likväl allmänhetens ointresse för att skydda mikroberna, eller hur det skyddet kan åstadkommas.

  Att inte beakta de viktiga mikroberna när vi överväger nya lagar, vilka produktionsmetoder eller kemikalier som ska tillåtas, det gör såväl mikroberna som vårt ekosystem – och i slutändan oss själva – skyddslösa.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.