Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljömålen nås inte

  Ohållbar konsumtion och ineffektiva styrmedel är två bakomliggande faktorer.
  Naturvårdsverket kom i dag med den årliga uppföljningen (pdf) av hur arbetet går med de svenska miljökvalitetsmålen. Även detta år står det klart att 14 av 16 miljömål inte kommer att nås till år 2020. I alla fall om man ser till de i dag beslutade eller planerade styrmedel som finns.
  I ett pressmeddelande skriver Naturvårdsverket, som stått för samordningen av uppföljningsarbetet, att det finns flera bakomliggande orsaker. Det handlar bland annat om att konsumtionsmönstren fortsätter att utvecklas på ett ohållbart sätt i landet. Det är också vanligt att det uppstår konflikter mellan olika samhällsintressen, där ekonomi oftast går före miljöhänsyn.
  Även många av de lagar och styrmedel som finns är långt ifrån så skarpa som de skulle behöva vara skriver Naturvårdsverket.
  Maria Ågren, Naturvårdsverkets generaldirektör, säger i pressmeddelandet:
  – Miljömålen behöver väga tyngre i krockar mellan samhällsintressen i komplexa frågor som planering av långsiktiga infrastruktursatsningar och avvägningar mellan exploatering och bevarande av mark.
  Ljusast ser det ut för målen Skyddande ozonskikt och Säker strålmiljö. En översikt över de 16 målen finns att läsa på sid 12 och 13 i rapporten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!