Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöministerns sena svar skapar irritation

  Av 56 interpellationer i riksdagen har bara 21 besvarats i tid.

  Svenska Dagbladet skrev i fredags om att ministrarna i regeringen är dåliga på att besvara frågor från riksdagens ledamöter i tid. Mer än hälften av alla interpellationer under riksdagsåret 2012/13 har besvarats för sent visar en sammanställning från riksdagsförvaltningen som SvD tagit del av.

  En interpellation är en fråga som ministern svarar på skriftligt men därefter också direkt i kammaren varpå en debatt sker med frågeställaren. Ett av de exempel som ges i SvD-artikeln är en fråga från Jens Holm (V) till miljöminister Lena Ek (C) som handlar om Helcom-mötet som hölls i Köpenhamn i förra veckan där Östersjöns miljö stod på agendan. Här ställde Holm sin fråga till Ek den 19 september, och eftersom interpellationer enligt regelverket ska besvaras inom två veckor skulle svaret ha kommit senaste den dagen då mötet hölls, det vill säga den 3 oktober.

  Men miljödepartementet meddelade den 23 september att Ek, ”på grund av redan inbokade engagemang”, inte har möjlighet att debattera frågan förrän den 17 oktober, alltså två veckor efter mötet i Köpenhamn.

  – I det här fallet var det ju uppenbart att jag ville ha debatten inför Helcom, säger Jens Holm i en kommentar till Supermiljöbloggen. Det är ju på så sätt man har en möjlighet att påverka inför detta viktiga möte. Man får en känsla av att miljöministern inte törs debattera.

  Jens Holm är den som begärt flest debatter med Lena Ek sedan hon tillträdde som miljöminister hösten 2011. En sökning på riksdagen.se visar att det blivit 15 stycken interpellationer hittills. Av dessa har sju besvarats i tid av Ek medan åtta haft fördröjda svar. Sökningen visar att Ek sammanlagt fått 56 interpellationer på sitt bord, där 21 besvarats i tid och 35 haft fördröjda svar.

  Miljöministerns pressekreterare Erik Bratthall ger i en kommentar via mejl samma svar till Supermiljöbloggen som till SvD om varför det blivit så pass många försenade svar.

  – Miljöministern tycker att det är mycket viktigt att besvara interpellationerna i tid. Som miljöminister styrs hennes kalender däremot mycket av internationella förhandlingar som inte går att flytta.

  Som exempel tar Bratthall förra veckan då Ek i torsdags var i Köpenhamn och förhandlade i Helcom och dagen efter i Warszawa för klimatförhandlingar.

  – Givetvis gör hon sitt yttersta för att hinna med allt, säger Bratthall.

  Enligt Holm är det förståeligt att resor och liknande kan ställa till det. Men han menar samtidigt att här finns ett ”demokratiskt problem” sett till det stora antalet förseningar, inte minst eftersom de sena svaren gör att en av riksdagsledamöternas viktigaste uppgifter i att granska statsrådens arbete försvåras.

  – Har Lena Ek tidsproblem så borde hon prioritera annorlunda så att debatter i riksdagen får mer tid, säger Holm till Supermiljöbloggen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.