Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljöpartiet vill bygga tätare städer

  Foto: Anton Nikolov (CC BY 2.0)

  Miljöpartiet beslutade på sin kongress den 12-14 juni att partiet ska vara för att det byggs tätare städer. De beslutade även att partistyrelsen ska återkomma med en strategi för tätare och grönare städer till kongressen 2016.

  Beslutet är ett resultat av motionen ”Dags att MP omfamnar den täta staden” som ungdomsförbundet Grön Ungdom ställt sig bakom. I motionen står det bland annat det är viktigt att prioritera kollektivtrafik och gång och cykelvägar framför parkeringsplatser och bilvägar samt att det är miljövänligt att bygga mer i städer:

  Men vi måste också våga bygga på grönområden och i gröna kilar. Att det per definition skulle vara ett stort hot mot miljön är felaktigt. En gräsplätt är nämligen inte nödvändigtvis bättre ur ekologisk synpunkt än en välplanerad stadsdel med genomtänkta naturvärden.

  Som exempel på att tätare städer är bättre för klimatet tas det faktum att täta i Hongkong är andelen bilresor 11 procent men i utsprida Melbourne är andelen bilresor 77 procent. Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt är nöjd och säger till Supermiljöbloggen att:

  Med tätare städer får vi ett bättre klimat, en mer levande stadsmiljö och effektivare transporter. Detta är en stor seger för Grön Ungdom och för att MP i framtiden ska uppfattas som ett modernt parti i bostadspolitiken.

  Det tidigare språkröret Birger Schlaug är inte lika nöjd och skrev i februari om förslaget att:

  Med klimatförändringarna kommer städerna att bli varmare under sommarmånaderna, ju mer förtätade städerna blir ju varmare bli de. Dels för att sten och betong lagrar värme, dels för att vindar inte kommer åt och kan ge svalka. Såväl fyrtio som femtio grader i solen blir inte ovanligt. Mer regn kommer att falla. Grönområden är bra på att ta hand om vatten. Betong är dåligt på att ta hand om vatten.

  När det gäller frågan om GMO, som Supermiljöbloggen skrev mer om här, så beslutade kongressen att GMO- politiken ska bli mer forskningsbaserad.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra